10 wijntips voor het perfecte kerstdiner

#1. Ga voorproeven

Laten we maar meteen beginnen met het leukste: voorproeven. Veel wijnwinkels hebben nu proeverijen of flessen in de winkel open staan om te proeven. Probeer je tijdens het proeven een beetje te verplaatsen in de avond en het gerecht, maar kies vooral een wijn waar je zelf van overtuigd bent.

#2. Denk na over de line up

Net als op de dansvloer begin je ontspannen en bouw je het op naar het hoogtepunt. Dat geldt niet alleen voor de wijn, maar ook  voor de volgorde van de gerechten. Smaakpapillen kunnen goed opschakelen, maar hebben geen achteruit. Dus begin met een bubbel of een lichte witte wijn en werk dan geduldig toe naar de zware rode uitsmijter van de avond of eventueel de dessertwijn.

#3. Combineren is niet moeilijk

De basis van wijnen met gerechten combineren is niet moeilijk en je komt er al heel ver mee. Het uitgangspunt is dat je de elementen van het gerecht terug laat komen in de wijn. Is het bijvoorbeeld een licht en fris gerecht (zoals een salade, viscarpaccio, ect), zoek daar dan ook een frisse witte wijn bij. En andersom geldt ook dat een vol gerecht met veel smaak  vraagt om een stevige wijn die daar tegenop kan. Peper en pittige smaken maken de tannines in een rode stevige wijn zachter en kies bij een zoetig gerecht eerder een aromatische volle witte wijn. Zo, wijn spijs in vijf zinnen, maar als je dit als leidraad gebruikt, dan zit je altijd in de goeie richting.

#4. Wijnen met een verhaal zijn lekkerder

Niets moet en iedereen heeft een eigen smaak, maar het leuke van wijn is dat elke fles anders is. Dat geldt zeker voor flessen die door echte wijnboeren gemaakt zijn en niet uit een fabriek komen. Het verhaal van de streek, de druif en de wijnboer laten de wijn gegarandeerd meer leven aan tafel.

de streek, de druif en de wijnboer laten de wijn gegarandeerd meer leven aan tafel.

#5. Vis en rode wijn kan prima

Kan jouw kerstdiner wel wat opschudding en discussie aan tafel gebruiken? Schenk dan eens een rode wijn bij de vis; dat kan heel goed.  Kies hier wel een lichte rode wijn bij uit met niet te veel tannines. En zet de fles even een half uur voor het uitserveren in de koelkast zodat de wijn iets kouder wordt en daardoor ook lichter aanvoelt in je mond.

#6. Zet een volle rode wijn van te voren open

Eigenlijk is geen mooi diner compleet zonder een mooie volle rode wijn waar iedereen even moeilijk bij kan kijken. Volle rode wijnen bevatten vaak veel tannines als ze nog jong zijn (en bijna alle rode wijnen worden tegenwoordig jong verkocht). Die tannines worden zachter als je het geduld hebt om de wijn een paar jaar te laten liggen. Maar als je die tijd niet hebt, of gewoon ongeduldig bent, dan is het een goed idee om de wijn ruim van te voren open te maken en daarmee lucht te geven. Haal gewoon de kurk er uit, of, eigenlijk nog beter, giet de fles in kan of karaf. Je zult proeven dat de wijn veel zachter wordt.

#7. Niet te warm en niet te koud

Temperatuur is belangrijk bij wijn, en het is goed om daar rekening mee te houden, vooral ook omdat het relatief weinig moeite kost. De basisregel dat witte wijn uit de koelkast in je glas gaat is prima, maar het is vaak beter om de wijn toch net een paar graden warmer te drinken dan de temperatuur in de meeste koelkasten (6 graden). Hierbij geldt: hoe voller de wijn, moe minder ijskoud hij gedronken moet worden. Haal de witte wijn dus net van te voren al uit de koelkast zodat hij een paar graden kan bijkomen.

Het uitgangspunt dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken wordt, komt uit een tijd dat kamers inderdaad 18 graden waren. Tegenwoordig zijn de meeste huiskamers wel een paar graden warmer, en helemaal als er een gezellig haardvuur brandt in de winter natuurlijk. Zet de rode wijn dus even 20 minuten in de koelkast (of buiten in de winter) voordat je ‘m uitschenkt.

#8. Kaasplank loves wit

Het klinkt logisch om na het hoofdgerecht bij een kaasplank door te gaan met een volle rode wijn of misschien een port. Vaak is  een volle, zachte witte wijn een veel beter idee, zeker als je kaasplank onder meer bestaat uit witte, romige kazen. En ook hier geldt, dat het geen kwaad kan om zo tegen het einde van het diner de boel wat op te schudden natuurlijk.

Wie wat bewaart heeft wat, maar dan moet je het wel goed doen. 

#9. Gekoeld bewaren

Wie wat bewaart heeft wat, maar dan moet je het wel goed doen. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat de fles niet helemaal leeg gaat. Sluit dan in dat geval de fles goed af zodat er geen zuurstof meer bijkomt of, liever nog, vacumeer de wijn met een dop en een pomp. Zet daarna de fles in de koelkast, ook de rode wijn. De wijn verliest bij lage temperatuur minder snel zijn fruit. Drink de fles wel de volgende dag gezellig op, want langer dan een dag houden de meeste wijnen het niet vol.

#10. Zorg dat je gezellig zit

Je kunt nóg zo hard je best gedaan hebben op de lekkerste gerechten en de beste wijnen, maar het is natuurlijk net zo belangrijk dat het ook gezellig is aan tafel. Als je de gastenlijst niet helemaal zelf kunt bepalen, zorg er dan voor dat je strategisch goed zit. En anders in ieder geval dicht bij een fles wijn, want je hebt genoeg om over te praten na het lezen van deze tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *