To blend or not to blend?

Blenden of assembleren. Is het mengen van verschillende druivenrassen een koud kunstje en gewoon een kwestie van get shaken or stirred, of komt er meer bij kijken? Waarom kiest een wijnmaker ervoor om meerdere druivensoorten in een fles te stoppen in plaats van één? To blend or not to blend, that’s the question…

Blenden, waarom zou je?

masterblender Ed Adams

Ed Adams (masterblender)

Als wijnmaker heb je twee keuzes. Of je maakt een wijn van één enkel druivenras, of van meerdere. In dat laatste geval spreken we van assembleren, of blenden. Het mengen van verschillende druivenrassen geeft de wijnmaker een bepaalde vrijheid. Hij (of zij) kan namelijk de verschillende eigenschappen van elk druivenras combineren tot een gewenst resultaat en zo jaarlijks een consistente kwaliteit waarborgen. Daarnaast krijgt een wijn door al die verschillende druivenego’s in de fles meer balans, diepgang en complexiteit. Geen wonder dus dat veel beroemde wijnen blends zijn.

In het buitenverblijf van de Paus nemen ze geen genoegen met een lullige trio!

Blend it like Beckham

Blenden

Welke druif doet het nou met wie in wijnland?

Er zijn talloze modelhuwelijken van druivenduo’s die je vaker tegenkomt. Cabernet Sauvignon en Merlot bijvoorbeeld, waarbij de laatste de scherpe randjes van de eerste gladstrijkt. Of Grenache, Syrah en Mourvèdre (als GSM). Die swingen in zonovergoten jetset-gebieden als trio de pan uit en komen tot extase met kracht, fruit en kruidigheid. En dan is er nog Châteauneuf-du-Pape. In de basis ook met eerder genoemde druiven, maar in het oude buitenverblijf van de Paus nemen ze geen genoegen met een lullige trio. Hier is sprake van een heuse druivenorgie. Voor deze ‘legend’ worden maar liefst 14 verschillende druivenrassen in vat en fles gestopt, in de kleuren blauw en wit. Amen to that 

Check hier alle andere beroemde blends in een handige visual! (created by Winefolly.com)

Een beetje van dit en een beetje van dat

Een succesvolle blend illustreert de creativiteit en het lef van de wijnmaker.

Want blenden is meer dan een exacte wetenschap en veel meer dan een beetje van dit of een beetje van dat. Er zijn verschillende momenten tijdens het wijnmaakproces waarop er geblend kan worden; direct aan het begin (komt niet veel voor), na de alcoholische gisting, of na de rijping.

Met name bij hoge kwaliteitswijnen en in de Champagne kiest men voor dit laatste.  Van elk verschillend druivenras (of zelfs wijngaard) wordt er een aparte basiswijn gemaakt, die tevens apart bewaard moet worden (dáár gaat je geld dus heen).

Het is misschien overbodig om te zeggen dat al die verschillende druiven en aparte bereidingen zorgen voor extra boeiende en spannende wijnen in je glas. Desalniettemin blijft de kans op ‘of je een wijn lekker vindt of niet’
altijd fifty fifty

 

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.