Bulgur-gehakt Köftes en Pinot Noir

December is al druk genoeg. En tijd om uren in de keuken te staan heb je vaak niet. Daarom inspireren vier foodies van Eten Volgens Mij en vier wijnfans van Grapedistrict je graag met makkelijke recepten en heerlijke bijpassende wijnen voor op je doordeweekse decemberdag. Heerlijk voedzaam, klaar in een handomdraai en nóg lekkerder met een matchend glas wijn on the side. Het is tenslotte wel een feestmaand…

Bulger-gehakt Köftes

Eten volgens wie?

De food-loving bloggers van Eten Volgens Mij inspireren dagelijks duizenden lekkerbekken met hun recepten en tips voor bijzondere adresjes . Samen met vier wijnfans van Grapedistrict gingen ze op zoek naar makkelijk te maken wijn-spijs combinaties. Niet voor tijdens het kerstdiner, maar voor al die andere decemberdagen. Tijdens een gezellige proefavond bij één van de meiden thuis werden talloze smaakcombinaties uitgeprobeerd. Alle favoriete combinaties komen hier voorbij. Vandaag:

Bulgur-gehakt Köftes en Pinot Noir

Avatar - Ela

 

Ottolenghi eat your heart out! Dit heerlijk vezelrijk gerechtje zit boordevol gezonde smaken waar je het sowieso lekker warm van krijgt.

Dit heb je nodig

Voor het deeg:

3 koppen bulgur
250 gram rundergehakt
¼ kop meel

Vulling en dip:

2 uitjes, gesnipperd
200 gram rundergehakt
Peper
Zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel Chilipoeder
Snufje kaneel
50 gram geroosterde pijnboompitten
4 a 5 tomaten
1 theelepel sambal
1 blikje tomatenpuree a 70 gram

Voor in het glas:

minimaal 1 fles El Bohemio Pinot Noir

Dit moet je doen

Week de bulgur 20 minuten in een kom met water. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de bulgur in een kom en roer het gehakt erdoor. Voeg het meel en een snufje kaneel toe. Maal het geheel in een keukenmachine tot een soepele massa. Dit is je deeg. Dan de vulling. Bak de ui en knoflook op en voeg het gehakt, de pijnboompitten, kaneel, chilipoeder en paprikapoeder toe. Bak tot het gehakt gaar is. Rol van het deeg balletjes, ter grootte van een pingpongbal. Druk deze plat en doe 1 eetlepel gehaktmengsel in het midden van de platgedrukte balletjes. Rol deze dan weer dicht tot een balletje. Doe dit voor al het deeg. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de balletjes gaar en knapperig. Voor de dip rasp de tomaten en gebruik het sap. Doe in een kom en meng met de sambal en tomatenpuree. Roer tot een sausje.

Avatar - Simon

 

Aan het begin van de avond als je deze balletjes uitdeelt wil je niet een al te zware wijn drinken. Deze vrolijke Pinot Noir uit Chili is een echte makkelijke allemansvriend, maar zorgt voor net genoeg spanning in je glas…

Dit moet je weten

Pinot Noir is een echte liefhebbersdruif. De nummer één blauwe druif in onder andere de Bourgogne heeft een sterrenstatus van heb-ik-jou-daar. En zoals de meeste wereldsterren is hij nogal lastig met een waslijst van een gebruiksaanwijzing. De druif heeft een dunne schil en is daardoor erg gevoelig voor ziektes. Het is gewoon erg moeilijk om goede wijn van deze troublemaker te maken. Maar áls het lukt….Dan wordt je getrakteerd met elegant rood fruit, zoals aardbeien en kersen en een heerlijke vrolijke elegantie. Een druif om hopeloos verliefd op te worden.

Enjoy!

Nog meer lekkere recepten check je hier!

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.