Appassimento? Dat zit zo!

Appassimento? Dat klinkt als een Latijns-Amerikaanse dans, maar is toch echt een unieke wijntechniek uit Italië. Amarone della Valpolicella en broertje Ripasso zijn intense wijnen die volgens deze methode worden gemaakt en die sinds een jaar of vijftien internationaal  furore maken.  Wijndrinkers worden spontaan verliefd op de verleidelijke smaken van dit zwoel diep superrood. Gemaakt… Lees meer

Wine Speak: robuust

Zeker nu de donkere dagen ingetreden zijn hoor je de term vaak. Robuust! Vaak synoniem voor zware, wat oudere wijnen met een uitgesproken smaak. Krachtig, rond en voorzien van het nodige spierballenwerk aan smaken. Een echte zware jongen dus. Meestal wordt de term toegeschreven aan een rode wijn en betreft het op hout gerijpte wijnen… Lees meer

Franse wijn minder populair?

Franse wijnen minder populair? Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam deze maand naar buiten met een onderzoek naar de herkomst van in Nederland geïmporteerde wijnen. Conclusies? Frankrijk daalt in populariteit, Chili is bezig met een opmars en het Verenigd Koninkrijk (huh?) bemachtigt een plekje in de Top Tien. Hier de facts op een rij:… Lees meer

Wine Speak: rond

Rond is een veel gebruikte term om het mondgevoel van een wijn te beschrijven. Ronde wijnen zijn mondvullend, soepel en zeker niet scherp. Dus geen straffe tannines, of heftige zuren. Alle smaakcomponenten zijn mooi geïntegreerd en geven toegankelijke, vriendelijke en ready-to-drink wijnen voor elk moment.         –> Geen Drink Different wijntips & blogposts… Lees meer

Eindelijk bewijs!

Dat zijn nog eens testresultaten! Volgen Brits onderzoek wordt iemand knapper na het drinken van 1 á 2 glazen wijn. Onderzoekers aan de Universiteit van Bristol lieten 20 vrouwen en 20 mannen foto’s zien van proefpersonen die drie keer werden gefotografeerd. Eén keer nuchter, één keer met een glaasje wijn op en nog een keer… Lees meer

Wine Speak: balans

Balans: misschien wel één van de meest belangrijke factoren die de kwaliteit van een wijn bepaald. Een wijn moet in balans zijn, anders is er geen donder aan. Een volle rode wijn zonder frisse zuren is log en verveelt heel snel. Van fris wit met teveel zuren ga je zelf zuur kijken en een opstijgende alcoholwalm… Lees meer

Wine Speak: aards

Lekker met je neus in de drek. Dat klinkt misschien niet super aantrekkelijk, maar aardse wijnen kunnen echt hemels zijn. In een aardse wijn herken je geuren en smaken die doen denken aan de natuur. Denk aan: een nat geregend bladerdek in een bos bijvoorbeeld, of de geur van paddenstoelen. Naarmate een wijn ouder wordt… Lees meer

Wine Speak: droog

In Nederland drinken we onze wijnen het liefst droog. Maar wat betekent het nou? “Droog is niet zoet”, hoor je vaak. Maar dan weet je nog niks. Droog verwijst naar het restsuikergehalte in een wijn. Tijdens de gisting worden druivensuikers omgezet in alcohol en koolzuur. Bij een droge wijn is dit proces helemaal, of bijna… Lees meer

Wine Speak: body

Met body wordt niet de dikte van de fles bedoeld, maar het ‘mondgevoel’ dat een wijn geeft. Zo geeft water een heel anders en veel lichter mondgevoel dan bijvoorbeeld een slokje melk. Zo is het ook met wijn. Body is een combinatie van het effect van alcohol, tannine, suikers en smaakstoffen verkregen uit de schillen… Lees meer

Wine Speak: bouquet

Deftig woord hoor. Bouquet lijkt veel op aroma, maar er is toch een verschil.  Bij het aroma van een wijn worden geuren bedoeld die te voorschijn komen door de specifieke kenmerken van de druif. Zoals kruisbessen bij sauvignon blanc en aardbeien bij pinot noir. Bij het bouquet worden geuren bedoeld die veroorzaakt worden door het… Lees meer

In een glas champagne zitten ongeveer 1 miljoen bubbels

Veel? Valt mee. Want lang werd aangenomen dat dit getal nog veel hoger lag, namelijk op 15 miljoen belletjes per glas. De Franse wetenschapper en bubbelfanaat Gérard Liger-Belair (what’s in a name?) kwam tot een andere conclusie en publiceerde afgelopen voorjaar een onderzoek waarbij hij gebruik maakte van een hogesnelheidscamera om het koolzuurleven in een… Lees meer