Wine Speak: droog

In Nederland drinken we onze wijnen het liefst droog. Maar wat betekent het nou? “Droog is niet zoet”, hoor je vaak. Maar dan weet je nog niks. Droog verwijst naar het restsuikergehalte in een wijn. Tijdens de gisting worden druivensuikers omgezet in alcohol en koolzuur. Bij een droge wijn is dit proces helemaal, of bijna… Lees meer

Wine Speak: body

Met body wordt niet de dikte van de fles bedoeld, maar het ‘mondgevoel’ dat een wijn geeft. Zo geeft water een heel anders en veel lichter mondgevoel dan bijvoorbeeld een slokje melk. Zo is het ook met wijn. Body is een combinatie van het effect van alcohol, tannine, suikers en smaakstoffen verkregen uit de schillen… Lees meer

Wine Speak: bouquet

Deftig woord hoor. Bouquet lijkt veel op aroma, maar er is toch een verschil.  Bij het aroma van een wijn worden geuren bedoeld die te voorschijn komen door de specifieke kenmerken van de druif. Zoals kruisbessen bij sauvignon blanc en aardbeien bij pinot noir. Bij het bouquet worden geuren bedoeld die veroorzaakt worden door het… Lees meer

In een glas champagne zitten ongeveer 1 miljoen bubbels

Veel? Valt mee. Want lang werd aangenomen dat dit getal nog veel hoger lag, namelijk op 15 miljoen belletjes per glas. De Franse wetenschapper en bubbelfanaat Gérard Liger-Belair (what’s in a name?) kwam tot een andere conclusie en publiceerde afgelopen voorjaar een onderzoek waarbij hij gebruik maakte van een hogesnelheidscamera om het koolzuurleven in een… Lees meer