Wijnspijs: Zuid-Franse Icare Chardonnay met gnocchi uit de oven

Na een seizoen van frisse salades is het nu tijd voor ultiem comfort voedsel dat wordt aangedikt met boterzachte Chardonnay in plaats van dorstlessende Vinho Verdes. Een gouden combinatie is de Zuid-Franse Icare Chardonnay met gnocchi uit de oven. Deze Icare zorgt voor rijp fruit, vanille en iets notigs. De zachte romige textuur van het gerecht tilt de wijn naar grotere hoogtes (of andersom).  Benodigdheden voor 3 personen:  500 gr… Lees meer

Hillary of Donald? Wie o wie?

Aangezien de inhoud van het debat steeds gênantere proporties begint aan te nemen, kunnen we ons beter bezighouden met serieuzere vraagstukken rondom de presidentsverkiezingen van de U.S. of A. Want welke kandidaat zet eigenlijk het vaakst een witte huiswijn aan zijn of haar lippen? Wie drinkt er meer wijn? Hillary of Donald? Trump Winery Het zal… Lees meer

Geurenleek of supersnuiver? Het maakt niet uit!

In onze taal zijn geuren veel moeilijker te beschrijven dan kleuren. De Nederlandse taal heeft daar niet als enige last van, alle Westerse talen hebben een erg beperkte woordenschat voor geuren. Maar dan nu het dilemma: onderscheiden getrainde neuzen nu meer geuren dan ongetrainde neuzen? Zullen de zogenaamde wijnsnuivers nu meer ruiken dan neuzen die… Lees meer

Proeven bij de Franse wijnboer (do’s and don’ts)

Lekker proeven bij de boer! C’est chouette! Ook al ben je een echte Franse-wijnproef-newbie, met deze do’s and don’ts hou je jezelf staande tijdens elke gezellige proeverij bij de wijnboer à France…Allez-Hop! Ga beslagen ten ijs Ga nooit proeven op een lege maag. Bedenkers van de haute cuisine of niet: tijdens een Franse wijnproeverij passeren vaak… Lees meer

Syrah & Shiraz hetzelfde?

Yep! Zelfde druifje, andere naam. De Fransen noemen de druif syrah en Australische wijnmakers ‘down under’ noemen hem shiraz. De druif heeft redelijk wat tannine, zonder heel stroef te zijn. Verder zijn er volle blauwe fruitsmaken van bramen & bessen te ontdekken en kruiden & specerijen, waaronder witte peper. De groeilocatie van de druif verraadt… Lees meer

Kurk is afkomstig van een boom

De beroemde wijnstopper is inderdaad afkomstig van een boom, van de schors van een kurkeik om precies te zijn. Deze bomen groeien voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee. Portugal neemt het grootste deel voor zijn rekening, andere kurklanden zijn Spanje, Italië, Marokko en Algerije. Een kurkeik kan rond de 200 á 250 jaar oud… Lees meer