Courgette venkelsoep met Arneis op de bank

December is al druk genoeg. En tijd om uren in de keuken te staan heb je vaak niet. Daarom inspireren vier foodies van Eten Volgens Mij en vier wijnfans van Grapedistrict je graag met makkelijke recepten en heerlijke bijpassende wijnen voor op je doordeweekse decemberdag. Heerlijk voedzaam, klaar in een handomdraai en nóg lekkerder met een matchend glas wijn on the side. Het is tenslotte wel een feestmaand…

courgette

Eten volgens wie?

De food-loving bloggers van Eten Volgens Mij inspireren dagelijks duizenden lekkerbekken met hun recepten en tips voor bijzondere adresjes . Samen met vier wijnfans van Grapedistrict gingen ze op zoek naar makkelijk te maken wijn-spijs combinaties. Niet voor tijdens het kerstdiner, maar voor al die andere decemberdagen. Tijdens een gezellige proefavond bij één van de meiden thuis werden talloze smaakcombinaties uitgeprobeerd. Alle favoriete combinaties komen hier voorbij. Vandaag:

Courgette venkelsoep met Griekse yoghurt en Arneis

December Foto 8

 

Avatar - Barbara

 

 

Gegeten op een terras in Antwerpen en meteen thuis geprobeerd (en verbeterd ;).
Een ver-ruk-ke-lijke maaltijdsoep.

Dit heb je nodig

1 grote venkelknol, in grove stukken gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 fijngesnipperde ui
2 courgettes, in blokjes
Een halve liter bouillon
Peper
Zout
4 volle eetlepels Griekse yoghurt

Voor in het glas:
minimaal 1 fles Serra Lupini Arneis

Dit moet je doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de venkel in partjes. Doe de venkel in een ovenschaal met wat olijfolie, peper en zout. Bak 15 min. in de oven. Bak vervolgens in een soeppan, de ui en knoflook en voeg courgetteblokjes toe. Bak totdat ze zacht zijn. Haal de venkel uit de oven en voeg toe aan de courgette. Doe de bouillon, peper en zout erbij en laat het 2 minuten koken. Pureer met een staafmixer het geheel tot een mooie soep. Daarna doorroeren met een paar lepels Griekse yoghurt.

Avatar - Tim

Lekker zacht en fruitig deze Italiaan. En gemaakt van een gekke druif, dus meteen een mooi verhaal voor op de bank.

Dit moet je weten

Italië barst van de originele druivenrassen. Er valt dus lekker veel te ontdekken en de ‘lastige’ Arneis is daar een mooi voorbeeld van. Groeiend tussen de blauwe Italiaanse Nebbiolo druif (die verantwoordelijk is voor rode eindbazen als Barolo en Barbaresco) houdt hij de eer hoog van alle witte druiven uit dit vermaarde gebied. Heerlijk bij gefrituurde visjes of pasta vongole, maar voor een rijk gevulde groentesoep voelt hij zich absoluut niet te veel…

Soep en wijn gaan niet altijd even makkelijk samen. Vaak is soep flink gezout en dit laat het fruit in een wijn verdwijnen als decembersneeuw voor de zon. En tijdens het naar binnen lepelen van een soepje neem je minder vaak een slok wijn dan bij een ander gerecht. Het is daarom makkelijk om een geschikte wijn te kiezen die je drinkt vóórdat de soep geserveerd wordt, óf een wijn voor vlak erna. Deze originele Italiaan smaakt zelfs een klein beetje naar anijs en matcht mooi bij de venkel. De wijn komt uit het noordelijk gelegen Piemonte en zit boordevol elegante mineralen die alles lekker fris houden. Lekker voor een avondje bijkletsen op de bank!

Enjoy!

Nog meer lekkere recepten check je hier!

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.