Het wijnjaar: hoe belangrijk is het eigenlijk?

Het wijnjaar is van grote invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn. Maar heeft het eigenlijk zin om je er veel van aan te trekken?  Wanneer is een wijnjaar écht van belang?

Wijn en jaargangen. Hoe zat het ook alweer?

335H

Het wijnjaar, het oogstjaar, de jaargang of the vintage. Het is het jaar waarin de druiven geoogst zijn. En dat jaar is elke keer anders. Want je kunt als wijnmaker nog zo goed zijn. En je wijngaard kan er nog zo kek bijliggen, maar als de natuur haar gang gaat, gaat ze haar gang. Naast regen, hagel, rukwinden en vorst, is de zon de allesbepalende factor tijdens een wijnjaar. Het sleutelwoord is balans. Zonnige dagen geven de druiven de beste kans op het bereiken van een mooie rijpheid, maar te veel hitte is ook niet goed. Elk seizoen heeft haar eigen klimaatbedreigingen: van voorjaarsvorst in de lente, tot enorme droogte in de zomer.

noord VERSUS zuid
Door de geografische ligging spelen jaargangen in het ene wijnland een grotere rol dan in het andere. Dit komt door de geografische ligging. Over het algemeen zijn noordelijk gelegen wijnlanden gevoeliger voor klimaatschommelingen. Bordeaux, de Bourgogne, Piemonte, Rioja of Nieuw-Zeeland: het zijn wijnlanden met een onvoorspelbaar klimaat en veel variatie in jaargangen.

In regio’s met een meer voorspelbaar klimaat zoals Argentinië, California, Zuid-Italië of zuidelijke delen van Spanje, laat de zon zich regelmatig zien en mag je meer consistentie qua jaargangen verwachten. Het verklaart ook meteen de verschillen in prijs. Afgezien van de kwaliteit en je eigen persoonlijke smaakvoorkeur (of je nou warmer wordt van Bourgogne of van Puglia ) houden noordelijke wijnmakers altijd rekening met een aankomende mislukking van de oogst. En dit berekenen ze dan ook door in de prijs per fles.

Roept u maar
Maar wie bepaalt nou of het een goed wijnjaar is? Meestal gebeurt dit door de pers. In ieder geval in Bordeaux. Jaarlijks proeft men hier in april wijnen ‘en primeur’. Hageljonge wijnen, die nog niet zijn gebotteld, worden op potentie ingeschat. Samen met de weersomstandigheden in het achterhoofd worden voorzichtige voorspellingen gedaan, over hoe de wijn zich ‘zou kunnen gaan’ ontwikkelen. Ook al duurt het nog een paar jaar voordat de wijn op de markt komt.

Proeven

Eén zwaluw maakt nog geen zomer
Maar ook al is er sprake van een bejubeld wijnjaar, het blijft altijd koffiedik kijken. Een slecht jaar voor rood, hoeft niet perse ook dramatisch te zijn voor witte wijnen uit hetzelfde gebied. En veel wijngaarden profiteren bijvoorbeeld van gunstige microklimaten (aan de ene kant van de heuvel regent het, en aan de andere kant schijnt volop de zon). Blijft dus altijd openstaan voor ontdekking, ook al is het (op papier) een minder jaar.

Verticaal proeven
Over ontdekken gesproken: proef eens verticaal. Proef van een wijn verschillende jaargangen en ervaar de grillen van de natuur. Ontdek wat meer of minder zon, regen of andere klimaatomstandigheden nou precies doen met de smaak van een wijn.

372H (1)

Jaren bewaren
Als je thuis een wijnkelder wilt aanleggen, dan is het zeker geen slecht idee om een goed jaar in je rek te leggen . Met een wijn van perfect gerijpte druiven, met een mooie zuur- en tanninebalans. Die laatste twee zijn hard nodig om een wijn lang te conserveren. Slechte wijn wordt trouwens niet beter als je deze weglegt, maar verandert in  ‘slechte wijn die ook nog eens veel te lang is weggelegd’. Maar goede jaren? Zeker bewaren.

Ask the pro’s
Vind je het te ingewikkeld om elk jaar opnieuw te bepalen of een wijn wel of niet geschikt is voor in je wijnrekje? Schakel dan de hulp in van experts. Je mag ervan uitgaan dat goede wijnwinkels en restaurants geen wijn op de plank, of op de kaart zetten waarvan de nieuwe jaargang tegenvalt. Die wordt van te voren uitgebreid geproefd, gewikt en gewogen. Kom je op vakantie een potentieel huzarenstukje van een bewaarwijn tegen en ken je (nog) niet alle goede Bordeauxjaren van buiten? Dan haak snel in op een handige site. Jancis Robinson en Robert Parker bieden meestal wel soelaas.

Dus? Hoe belangrijk is het wijnjaar?
Nou, hartstikke belangrijk. En het is te gek om je hierin te verdiepen om verschillen te ervaren. Zeker als je een wijnkelder gaat aanleggen. Maar om maximaal te genieten van lekkere wijn, heb je geen jaren aan kennis nodig. Zolang je maar met open vizier erin gaat en veel proeft.

–Meer wijn in je mailbox?  

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.

>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *