Jacquère: held uit de Alpen

Jacquère uit de Savoie. De Franse druif levert ideale wijnen voor de drinker van nu. Fris van karakter en zuinig qua alcohol. Ontdek de druif in anderhalve minuut.

JacquereAlpen

Waar komt ie vandaan?

Jacquère komt uit de Savoie, een Frans wijngebied dat aan de oostkant tegen de Alpen aan ligt. Het gebied is enorm bergachtig en strekt zich uit van het meer van Genève tot de uitlopers van de Mont Blanc in Italië. Het is niet de meest makkelijke plek voor wijnbouw; op sommige plekken is vanwege de kou zelfs helemaal geen wijnbouw mogelijk.

Vandaar dat veel wijngaarden zijn aangeplant op zuidelijk gelegen hellingen. Meestal langs de rivier de Rhône. Op die hellingen is er bovendien sprake van een gunstig microklimaat met unieke kalkrijke bodems die bijdragen aan het minerale karakter van de wijnen.

Jacquère, Gringet, Chasselas of Malvoisie, het zijn de witte wijnen die in het oog springen…

Rare druiven

In de Savoie groeien meerdere ‘rare druiven’ die je niet snel ergens anders tegenkomt. Het merendeel hiervan is wit. Gringet, Chasselas of Malvoisie bijvoorbeeld. Daarnaast wordt er ook rood gemaakt van Mondeuse, Gamay en Pinot Noir, maar het zijn de witte wijnen die in het oog springen.

Jacquère2

Ideaal voor de drinker van nu

Jacquère geldt als dé witte Savoie-druif bij uitstek en heeft een geheel eigen stijl. Elegant, kruidig en droog. Vaak ontdek je aroma’s van groene appel, citrus en vers gemaaid gras. Verpakt met redelijk wat zuren. Net zo fris als de berglucht zelf…

Daarnaast hebben de meeste wijnen gemaakt van Jacquère een niet al te hoog alcoholpercentage en zijn ze licht verteerbaar. Precies wat de moderne wijndrinker lekker vindt. Bovendien doet Jacquère het goed naast een pittig kaasje, een salade of kaasfondue.

Of gewoon zo, lekker in de voorjaarszon.

Zelf een bijzondere Jacquère proberen? Check it out!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *