Let the sunshine in

Yes! Het lentezonnetje is er weer! En bij zulk mooi weer hoort geen winterse stoofpot, maar een lekkere frisse salade. Maar wat drink je daarbij? Je volle rode wijntje was heerlijk bij al dat winterfood, maar bij een salade past dat net even wat minder goed. Hoe komt dat en vooral; wat drinken we er dan wél bij?

We eten vandaag salade.

Als iemand dit zegt weet je eigenlijk nog niks, want een salade bestaat uit zoveel verschillende ingrediënten dat iets meer informatie wel zo makkelijk is. Daarom is het ook altijd een leuke uitdaging om een geschikte wijn te vinden bij een bepaalde salade, want het kleinste stukje walnoot, ansjovis of kaascroutôn kan een wijn maken of breken. Maar de grootste snoodaard in de relatie tussen salade en rode wijn is vaak het zuurtje in de dressing. Azijn, citroen of mosterd geven frisheid aan het gerecht, maar de tannines in rode wijn bijten lekker in dit zuur, wat voor flink trekkende gezichten aan tafel kan zorgen. Vroeger werd de salade in Frankrijk dan ook geserveerd ná het hoofdgerecht. Met een glas water. Om die zure gezichten te voorkomen… Rode wijn is dus een no go. Nou ja, meestal dan. Bij een salade met eendenborst is een lekkere frisse Pinot Noir best een goed idee, zeker als je deze licht gekoeld drinkt. Maar fris wit of rosé is over het algemeen veiliger en past goed bij het zuurtje van de dressing. De rest van de ingrediënten bepalen welke witte of rosé wijn er vervolgens perfect bij past. Laten we zeggen de ‘wijnbepalende factoren’; de dressing en andere extra’s zoals geitenkaas, spekjes of vis.

Bedenk altijd goed welke smaken overheersen in het gerecht en selecteer op basis hiervan een wijn.

The Classics

Ken je klassiekers. Dat geldt zeker voor sommige salades die over de hele wereld zo bekend zijn, dat het bijna niet meer spannend is om ze in een restaurant te bestellen. Maar ze zijn niet voor niks zo bekend en eigenlijk geeft elke chef er zijn of haar eigen draai aan, zodat het toch telkens weer een ontdekking kan zijn. Hieronder twee recepten van twee klassiekers die iedereen kent. De een komt uit Nice, de ander is bedacht door Ceasar Cardini.

pinterestceaser salade

The Usual Suspects

Elke salade is anders, maar de ingrediënten die je hier beneden ziet kom je vaak tegen tussen al dat groene geweld op je bordje. Om je zoektocht makkelijker te maken geef ik bij elk product een wijnsuggestie en hier en daar een lekker recept.

  • Geitenkaas: licht fris wit: Sauvignon Blanc (klassieke combi), Riesling of Grüner Veltliner. Recept salade warme geitenkaas.
  • Gebakken garnaaltjes: licht fris of medium wit: sauvignon blanc, picpoul of albarino. Recept botersla met hollanse garnalen.
  • Stevige, roze vis (tonijn of zalm):   rosé stevig wit of licht rood:  Provence Rosé, vette Chardonnay of Pinot Noir
  • Mozzarella, zachte kaas: zacht fris wit: Pinot Blanc, Pinot Grigio of Gargenega
  • Stevige, medium gerijpte kaas (manchego, feta): medium tot vol wit, rosé of licht rood: Viognier, Rhone of Chianti
  • Schimmelkaas, blauwe kaas (gorgonzola, camembert):   Vol vettig wit:  Viognier, Chardonnay of Gewürtztraminer.
  • Kip en noten: Medium wit:Rueda Verdejo, Sloveense Furmint of Italiaanse Soave
  • Biefstuk en varkensvlees:  Stevig vol wit, rosé of licht rood: Chardonnay, Spätburgunder of rode Bourgogne. Recept maaltijd salade met biefstukreepjes.

Laat de zon maar komen!

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.