Tijd voor een upgrape?

Barst je nog steeds van de gezonde voornemens maar vind je Dry January net te veel van het goede? Dan is het misschien tijd voor een upgrape. Drink niet zomaar minder, maar drink beter! Ruil je vaste druif in voor een nieuwe. Eén met meer diepgang en meer features. Check deze vijf upgrapes en haal meer uit je goede voornemens!

Van Sauvignon Blanc naar Riesling

Riesling? Is dat niet die goedkope zoete meukdruif uit Duitsland? Euh, nee. Althans niet meer.  Wijnmakers across the globe zijn hard bezig met het oppoetsen van het imago van de druif. En met resultaat. Vergeleken met publiekslieveling Sauvignon Blanc doet Riesling er iets langer over om je over de streep te trekken, maar ook hij pakt je in met z’n aromatisch fruit (citrus, appel en druif) en frisse zuren. Daarnaast is Riesling ook nog eens multi-inzetbaar aan tafel. Of het nou gaat om strakke, mineralige exemplaren uit koelere gebieden (Duitse Moezel) of varianten met meer body uit warmere streken (Elzas, Australië). Riesling is back!

Van Pinot Grigio naar Garganega

SupermarktStress

Same P. Ol’ G

Pinot Grigio is een beetje de tomatensoep onder de druiven: iedereen vind het wel lekker en hij is een veilige optie bij keuzestress. En er is ook zeker niks mis met een lekkere frisfruitige P. Ol’ G op de dinsdagavond, maar kom op mensen: het kan spannender.  Neem Garganega (gar-GAN-nehgah). Grootaandeelhouder in het Italiaanse Soave, een eeuwenoud wijngebiedje op de vulkanische heuvels rondom Verona. Net als Pinot Grigio medium intens, maar met net even iets meer romigheid en pit. Smaken en geuren van amandelen en violen, maar het is vooral zijn zijdezachte karakter dat hem siert. Je dinsdagavond zal nooit meer hetzelfde zijn…

Van Chardonnay naar Viognier

Het kan je zomaar overkomen. Ben je net van je winterdepressie af, blijk je opeens chardonnaymoe te zijn. Het alternatief? Viognier! De diva onder de witte druiven weet makkelijk Chardonnayfans te boeien die wel in zijn voor een fling.  De druif is trending en bezig om als Prom Queen van de Noordelijke Rhône uit te groeien tot de nieuwe Miss Universe van de wijnwereld. Volle smaken van abrikoos en perzik en -heel divaesk- weelderig geparfumeerd. 100% Girl Power.

Van Merlot naar Malbec

medoza

Ruwe bolster, blanke pit. Beide druiven staan garant voor krachtige smaken met een zacht einde. En net als Merlot barst ook de blauwe Malbec van het donker en rood fruit en van de kruiden en specerijen.  Al issie net even een stukkie gespierder. Samen groeiden ze op in Bordeaux, maar Malbec ging op studiereis naar Argentinië (foto) en zou daar uitgroeien tot de populairste druif van het land. Malbec is stoer en stevig en geschikt voor drinkers die van power in hun glas houden. Of van sappige steaks op het bord.

Van Syrah naar Monastrell

Zonaanbidders en gezelschapsdruiven. Deze twee zware jongens zitten vaak samen met elkaar óf met andere warm- weer-fans in de fles. En ze liegen er qua smaak niet om. Zwoel, kruidig, en robuust staat Monastrell te bakken aan de Spaanse Costa’s of onder de Zuid-Franse zon als Mourvèdre. Ten opzichte van Syrah strooit Monastrell iets minder in het rond met de pepermolen, maar daarvoor in de plaats beloont hij je volop met wilde bramen en donkere kersen. Mocht je het verschil tussen Syrah en Shiraz al lastig vinden, dan wees gewaarschuwd. Monastrell heeft wereldwijd meer dan 20 verschillende aliassen. Say what?!?

 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.