Viognier: verleidelijk voorjaarswit

Populair in wijnbar of restaurant, maar nukkig in de wijngaard. Viognier veroverde de laatste jaren de harten van velen. Heb jij je al laten verleiden door deze aromatische witte?

Viognier. Moeilijk om uit te spreken en nog moeilijker om te verbouwen. Toch maakte deze druif de afgelopen jaren een zegetocht over de wijnvelden. De druif is modieus en verovert de harten van menig wijnliefhebber. En dat is wel eens anders geweest.

foto: Varaine via wikimedia

foto: Varaine via wikimedia

Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw stond er wereldwijd zo weinig Viognier aangeplant, dat de druif bijna werd bijgeschreven op het lijstje van uitgestorven druivensoorten.

exclusieve, goudgele topwijnen

Toen kwam je haar alleen tegen in de noordelijke Rhône, in de wijngebieden Condrieu en Côte-Rôtie. Condrieu geldt als bakermat van de druif en inmiddels staat daar tien keer meer aangeplant dan een paar decennia geleden. Binnen Condrieu ligt de piepkleine wijngaard van Chateau Grillet (foto boven), met z’n eigen piepkleine ‘appellation’. Hier komen exclusieve goudgele topwijnen vandaan, gemaakt van 100% Viognier.

Daarnaast is de druif ook aangeplant in de Languedoc, Australië, Chili en Zuid-Afrika.

Viognier

Boordevol aroma’s van bloemen, perzik en abrikoos. Rond, zacht en geurend. Vaak met genoeg alcohol en relatief weinig zuren. Dit laatste is één van de redenen voor het grote succes van deze trendy druif.

Viognier rijpt laat en is erg gevoelig voor plantenziektes zoals meeldauw en kan nogal een lastige tante zijn. Maar zijn deze nukken eenmaal overwonnen, dan krijg je er in je glas een hippe chick voor terug.

Viognier is aromatisch en zachtaardig, en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. Sommige wijnen hebben houtrijping nodig om ietsjes romiger en zachter te worden, Viognier heeft dit van nature. Ideaal voor degene die van uitgesproken wijn houdt, maar geen zin heeft in overdreven veel hout- en vanillesmaken on the side. En een uitstekend alternatief voor iedereen die even chardonnaymoe is.

Haar uitgesproken karakter past goed bij de Oosterse keuken.

Viognier

Met Viognier kun je veel kanten op. Lekker zo, in de lentezon, of tijdens een feestje. Klassiek vormt de druif een succesvol paar met kreeft, en ook in de Aziatische keuken is zij een graag geziene wijn. Mede vanwege haar uitgesproken karakter past ze goed bij de weelderige Oosterse keuken. Bij Pad Thai bijvoorbeeld:

Makkelijk te maken Pad Thai – Donald Skehan via BBC Food
(het hele recept check je hier)

Enjoy!

 

 

 

 

–Meer wijn in je mailbox?  

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.

>

4 reacties Viognier: verleidelijk voorjaarswit

  1. Pingback: Delen wat de pot schaft | Drink Different

  2. Pingback: Drink Different Blog Top Vijf | Drink Different

    1. Annick Bakker

      Hoi Friends,

      het verschil tussen deze druiven is het beste als volgt te omschrijven. De Viognier heeft aroma’s van bloemen, perzik en abrikoos. Hij smaakt vaak zacht en heeft relatief weinig zuren.
      De Sauvignon Blanc daarentegen heeft veel zuren en is expressief in smaak en geur. De meest herkenbare aroma’s zijn kruisbes, buxus en citrus.

      Leuk om de proef op de som te nemen en deze wijnen eens naast elkaar te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *