5 onmisbare wijnen voor bij de BBQ

Hou vol mensen. De zomer is echt onderweg. Genoeg tijd om tussen alle regenbuien door eens goed na te denken over wat je gaat opentrekken als het eindelijk zo ver is. Check deze 5 wijnen maar eens die onmisbaar zijn in je wijnrek, koelkast of picknickmand en waarmee elke barbecue een geslaagd feestje wordt. Nu alleen nog even wachten op de zon…

Het leuke van barbecueën is dat je culinair helemaal los kan gaan. Talloze smaken van de grill zijn avontuurlijk te combineren met verschillende soorten wijn. Maar ook als je liever één en dezelfde wijn drinkt zijn er genoeg mogelijkheden, zolang je maar een wijn met een hoog smaakgehalte neemt. Met één van deze graag geziene gasten tijdens de barbecue kan het eigenlijk nooit mis gaan.

Picpoul de Pinet

 

Verse oesters gratineren op de grill? Het gebeurt gewoon. Anno twintig zestien kom je niet meer weg met een lullige knakworst op je BBQ. Neen! Schaal en schelpdieren zijn aan en om al die diertjes opnieuw te laten zwemmen zijn er genoeg begeleidende wijnen te vinden. Vaak afkomstig uit hetzelfde gebied (when it grows together, is goes together). Subtiele witte wijnen, met frisse zuren en hier en daar een beetje zilt. Al eens kennis gemaakt met Picpoul de Pinet? Beter gevraagd: zeg ken jij de Mosselman? Die komt uit de Languedoc (foto) en is het ontdekken meer dan waard. En doordrinken gegarandeerd.

Viognier

 

Een barbecue is geen barbecue zonder een knapperige side salad die je smaakpalet lekker schoon en fris houdt. Bovendien heb je het idee dat je een soort van gezond bezig bent. Een groene salade met doperwtjes en gegrilde groene asperges bijvoorbeeld of een hoogzomerse fruitsalade. Spoel je mond meteen na met een heerlijke slok Viognier. Altijd handig om erbij te hebben. Verleidelijk bloemig en voorzien van vrolijk perzikfruit met niet al te veel zuren. Uitermate vriendelijk en heerlijk bij de zomerse kleuren en geuren van je salade. En ook hartstikke gezond (bij matig gebruik).

Pinot Noir

 

Vis van de grill wordt ook steeds populairder tijdens de BBQ. Vooral stevige vissoorten zoals zalm en tonijn zijn populair, maar ook het grillen van bijvoorbeeld een hele forel zien we steeds vaker. En daar kun je qua witte wijn eindeloos mee variëren, maar je kunt hier ook een gekoelde rode naast drinken. Kies een cool climate druif met een dunne schil en weinig tannine en verras je disgenoten. Pinot Noir leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor dit klusje en beloont je smaakpapillen met elegant rood zomerfruit (zoals kersen en aardbeien) en flink wat kruidigheid. Een half uur van te voren even in de ijsemmer zetten en jij en je vissie zijn ready to go.

Malbec

 

Langzaam gegaarde ribjes, lamsbout met rozemarijn of pulled pork in honey barbecuesaus. Hoe je pièce de résistance er ook uitziet, over één ding zijn we het eens: hier wil je gewoon rode wijn bij drinken!  Een makkelijke vuistregel voor het matchen van rood en soulfood van de grill is om te kijken naar de overheersende smaak van het vlees. Is dit pittig of juist heel zoet? En komen er sauzen bij kijken?  Hoe zoeter het gerecht, hoe fruitiger de wijn mag zijn. En pittig vlees doet het goed met tannine-rijke wijnen. Het pittige verminderd het stroeve van de tannine  en het fruit van de wijn komt beter naar voren. Mijn favoriete combi? Côte de Boeuf van de grill, met peper, zout en een glas Argentijnse Malbec. Echt te gek.

Geen zin om eindeloos te combineren?

Soms heb je geen zin om eindeloos te combineren en wil je gewoon één wijn die het goed doet bij al die verschillende smaken van de barbecue. Ook dat kan.

Primitivo

 

Ga dan voor een echte crowdpleaser. Verkrijgbaar in de kleuren wit, rosé of rood. Zolang deze maar expressief genoeg is, met een hoog smaakgehalte en voldoende fruit. Zoals Primitivo bijvoorbeeld. Opgegroeid onder de gloeiende hitte van de Zuid-Italiaanse zon en daardoor voldoende zonuren gepakt. In ieder geval genoeg om overeind te blijven bij al die stevige barbecuesmaken. En een echte crowdpleaser wordt je niet zomaar. Daarvoor moet je niet alleen bol staan van de smaken, maar ook soepel en doordrinkbaar zijn. Voor als het echt gezellig wordt zeg maar, want zo’n barbecue moet je vooral niet te serieus nemen…

Hou nog even vol de zomer komt eraan.

 

Check hier nog meer lekkere wijnen speciaal voor bij de BBQ!

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

Laat je e-mailadres achter en ontvang onze blogposts (reclamevrij) wekelijks in je mailbox.