Kurk is afkomstig van een boom

De beroemde wijnstopper is inderdaad afkomstig van een boom, van de schors van een kurkeik om precies te zijn. Deze bomen groeien voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee. Portugal neemt het grootste deel voor zijn rekening, andere kurklanden zijn Spanje, Italië, Marokko en Algerije.

Een kurkeik kan rond de 200 á 250 jaar oud worden en om de negen jaar wordt hij geschild.

Dan pas is de schors dik en goed genoeg om te gebruiken. De boom blijft naakt en rood achter (net alsof hij zich schaamt). De basten krijgen hierna een paar maanden rust en worden vervolgens gekookt in gefilterd water. Hierna worden er kurken uit gedrukt en deze gaan naar de wijnboeren.

Kurkschors is de enige schors die na een oogst weer goed terug groeit. Hierdoor gaat een kurkeik meerdere generaties mee. Kurk is 100% natuurlijk, 100% recyclebaar en zeer duurzaam. Dat heeft de natuur dus goed geregeld!

Hier kan je zien hoe een kurkeik wordt gestript