Wijnspijs: Onze Treeborn Tinto met Kalfsgehaktbroodjes

Het is duidelijk, de herfst is officieel begonnen… Natuurlijk hoort hier regen (veel regen!), wind en de eerste koude dagen bij. Maar bij dit weer hoort ook heerlijk knus binnen zitten en genieten van een goed glas rode wijn met een stevige herfstmaaltijd. Met deze sappige, kruidige Treeborn Tinto kan ik zeker een avondje thuis blijven! En jij?

IMG_1084

Ingrediënten:

Ingrediënten Kalfsgehaktbroodjes: 250 gr kalfsgehakt, 75 gr ontbijtspek, ½ ui, 1 teen knoflook, 1 ei, Zout & Peper, +/- 10 blaadjes salie, 1 takje rozemarijn. Een handje takjes tijm, een klein handje paneermeel, 3 el appelstroop, 1 el mosterd, 3 el worchestershire sauce, 1 tl sambal, *Muffinvorm * Bakpapier

Ingrediënten Maple Sirop Spruiten: Spruiten – 250 gr Maple Sirop – 1 grote scheut (je kan ook agave siroop gebruiken) Ontbijtspek – 25 gr Hazelnoten

Ingrediënten Pastinaakpuree: 2 pastinaken, Scheutje melk en 1 klont boter

Flesje Treeborn Tinto natuurlijk

IMG_1082

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht oven) Maak de spruitjes schoon, was ze en snijd ze door de helft. Bak de spruiten in een koekenpan met een scheutje olijfolie tot ze rondom een licht bruin kleurtje hebben. Leg op een bakplaat bakpapier en leg de gebakken spruiten erop. Hak een handje hazelnoten in iets kleinere stukken en bak ze kort – tot ze een beetje bruin worden – in dezelfde koekenpan (hiervoor is geen olie of boter nodig). Bak vervolgens 2 plakken ontbijtspek tot zij krokant zijn. Drapeer de hazelnoten en gebakken spek over de spruiten. Vervolgens giet je er een flinke scheut maple sirop overheen. Zet apart tot de gehaktbroodjes klaar zijn.

Was de kruiden en haal de blaadjes van de salie, rozemarijn en tijm van de steeltjes. Hak de kruiden zo klein mogelijk en snijd de ui in kleine stukjes. Pak een kom en doe daar de volgende ingrediënten in: kalfsgehakt, gesnipperde ui, ei, geperste knoflookteen, de gehakte kruiden, paneermeel, een snuf zout en flink wat peper. Mix dit met je handen goed door elkaar. Vet 4 muffinvormen licht in, bedek ze met plakjes spek en verdeel het gehaktmengsel over de vormpjes.

Ga ondertussen aan de slag met de pastinaakpuree. Schil de pastinaak en snijd ze in stukken. Kook ze ongeveer 10 minuten op zacht vuur tot ze zacht zijn. Pureer de pastinaak, doe er een scheut melk bij en een klont boter en pureer het tot het een zachte puree is geworden. Maak op smaak met wat peper en zout. Zet de kalfsgehaktbroodjes in de oven en bak ze 15 minuten. Zet na 10 minuten de spruitjes ook in de oven. Roer ondertussen in een bakje de appelstroop, mosterd, sambal en worchestershire sauce door elkaar tot een smeerbaar papje. Haal na 15 minuten de kalfsgehaktbroodjes uit de oven (laat de spruitjes erin), haal ze uit de vorm en draai ze om (met de spekkant naar boven) op een bakplaat met bakpapier. Smeer ze in met het appelstroopmengsel en zet ze voor nog 5 minuten in de oven.

Maak de borden op met een schep pastinaakpuree, de spruitjes en 1 of 2 kalfsgehaktbroodjes per persoon. En vergeet natuurlijk niet om een heerlijk glas van de Treeborn voor jezelf in te schenken!

Wijnsuggestie Drink bij dit herfstige gerecht de wijn Treeborn Tinto. Deze volle biologische Spanjaard komt uit het relatief onbekende gebied Utiel-Requena, waar de lokale druif Bobal fiore maakt. Door de hete zomers kan dit inheemse druifje met haar van nature hoge zuren optimaal rijpen. Hierdoor krijgt de wijn smaken van sappige zwarte bessen en zwarte kersen. De lichte kruidigheid in de wijn is te danken aan de al oude Cabernet Sauvignon, die een kleine rol mag spelen. Kortom een hele fijne wijn die goed samengaat met de malse kruidige kalfsgehaktbroodjes, de aardse pastinaak en het licht zoete en notige karakter van de maple sirop spruitjes.

En bij elke fles wijn die je koopt, planten wij samen met weforest ook nog een boom aan.

GENIET!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *