Na al het feestdagengeweld in december hebben sommige wijndrinkers in het begin van het nieuwe jaar vaak last van een lichte vorm van wijnmoeheid. Onterecht! Want januari en februari zijn ware wijn warming-up maanden bij uitstek. Met genoeg redenen om weer het glas te heffen. Want echte voornemens beginnen (en eindigen) met een goed glas wijn.

Een goed begin

Marathon Medoc

Goede voornemens zijn prima, maar hou het wel leuk voor jezelf. Je kan prima op je voeding letten en voldoende bewegen om wat grammetjes kwijt te raken, maar een zielsgelukkig leven als geheelonthouder is maar voor weinigen weggelegd. Daarom past een glaasje wijn prima in een gezonde leefstijl. Bovendien zorgt wijn voor ontspanning naast al die noeste sportactiviteiten. En je creëert een beloning voor jezelf, waardoor je iets hebt om naar uit te kijken. Een mooi streven is de kilometer-per-glas-regel. Elke kilometer die je rent, ruil je later in de week in voor één glas wijn. Met een gemiddelde van tien kilometer per week kom je dan een heel end. Voor de beste weegschaalresultaten laat je kaasplanken en zoete toetjes staan (en kies je wel voor dat ene lekkere glas wijn), drink je met mate en geef je niet toe aan flessenbodemdrift. Makkie toch?

Trends

Ook de wijnwereld is constant in beweging en onderhevig aan trends. In januari komen de eerste nieuwe wijntrends bovendrijven en kom je te weten wat er dit jaar allemaal verwacht wordt in wijnland. Zo zijn wijnboeren die biologisch en duurzaam produceren nog steeds erg in trek. Wijndrinkers willen graag het verhaal achter de fles weten: hoe wordt er in de wijngaard gewerkt, wat gebeurt er in de kelder, dat soort dingen.

pfannebeckers

Een andere trend die doorzet is de opkomst van cool-climate wijnen. Frisse wijnen uit koele klimaten met een lager alcoholpercentage, zoals bijvoorbeeld Duitse of Oostenrijkse wijnen, worden steeds populairder bij het grote publiek. Nog een trend: in de horeca gaat de wijnkaart een steeds grotere rol spelen. Ondernemers kiezen vaker voor duidelijke taal op de kaart en scherpe, eerlijke prijzen voor de wijn.Tegenwoordig heeft elke wine enthousiast een app op zijn of haar telefoon waarmee je meteen kan checken wat een wijn moet kosten. Een fles wijn die in een restaurant 6 keer over de kop gaat zorgt voor een bittere smaak in de mond voordat de amuse nog moet komen. Tevens wordt de variatie aan wijnlanden en druiven groter en kan je steeds meer wijnen per glas bestellen. Een lekkere wijn, van een gekke druif uit een land waarvan je niet eens wist dat er überhaupt wijn wordt gemaakt zorgt voor wat extra reuring aan tafel. Hartstikke gezellig.

Opruimen

aanbiedingenbanner_1_1

Bij heel veel wijnwinkels kan je in de eerste paar weken van het jaar goede deals scoren. Veel wijnen gaan namelijk in de opruiming. Soms stopt de samenwerking met een wijnboer, omdat bijvoorbeeld de nieuwe jaargang tegenviel door een slechte oogst. Of staat er van een bepaalde wijn een nieuwe jaargang in de coulissen te wachten, die zo snel mogelijk ten tonele wil verschijnen. Zijn voorganger moet dan wel eerst vetrokken zijn. Er zijn genoeg lekkere wijnen te vinden voor relatief weinig geld. Lekker economisch verantwoord drinken.
Ka-ching!

Flink Stampen

stamppot

Oké. Dan heb je een doos voordelige wijnen gescoord en dan? Gewoon lekker naast je stamppot zetten.

Because stamppot really digs wine.

En wijn en stamppot matchen hoeft niet heel moeilijk te zijn als je uitgaat van de smaken die op je bordje het meest op de voorgrond treden. Worst is dan vaak haantje-de-voorste. De rokerige tonen in rookworst bijvoorbeeld, matchen goed met kruidige rode wijnen die van zichzelf ook iets rokerigs hebben. Vaak vind je deze wijnen in warme gebieden. Pittige worst (ik noem een merguez) ziet de peperige syrahdruif graag als stoemppartner en mollig wit met wat houtrijping wordt blij van een vegetarische kaasburger met andijvie. Winterse kost en winterse wijnen? Wünderbar!

Binnen zitten

Binge Watching
bron: SurveyMonkey Blog

De winter is tot nu toe redelijk laf te noemen, maar af en toe kruipt er toch zo’n lekkere gure en kille winteravond voorbij. Zo een waarbij je lekker warm binnen blijft en de kachel op standje are-you-nuts zet. Lekker binge-watchen op de bank, die ene dikke pil eindelijk uitlezen of je favoriete playlist grijsdraaien. Allemaal binnenactiviteiten die een stuk relaxter worden met een lekker glas diep rood. Kruidige en met donker fruit overladen wijnen die lekker lang blijven hangen. Yes!

Laat de winter nog maar even duren!

 

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]