Want sommige landen hebben gewoon alles. Misschien ga je er deze zomer nog heen, maar mocht je thuisblijven dan zorgen deze prachtplaatjes voor een ultieme vakantiebeleving bij je thuis. Bijpassende wijn erbij en even heerlijk wegdromen.

Galicië

Galicië

Meet Galicië. Het Spaanse groene noordwesten met als hoofdstad het drukbezochte Santiago de Compostela. Een bedevaartsoord voor iedereen die niet alleen op zoek is naar zichzelf, maar ook naar lekkere vino’s. Want de prachtige heuvels bieden onderdak aan een paar pittoreske wijngebieden met bijzondere namen zoals Rias Biaxas en Valdeorras. Grootse wijnen komen er vandaan met atypische Spaanse kenmerken. Elegant, droog, verfrissend en gemaakt van originele en unieke druivenrassen. Van de verfijnde Albarinho tot de verleidelijke Godello. Of cabernet-franc-look-alike Mencia, die garant staat voor frisfruitig, sappig helderrood. Allemaal aanraders, net als het landschap. Groen, grandioos, Galicië.

Toscane

Toscane

George Clooney schoot er tijdens ‘The American’ snoeihard doorheen met z’n bolide en kijkers thuis op de bank dachten: ‘was ik maar daar’. Want wat een landschap. En wijntechnisch gezien hebben ze het ook prima voor mekaar daar in Toscane. Er wordt ook wit gemaakt, maar het zijn vooral de rode jongens die het gebied onderdompelen in wereldfaam.

Godfather sangiovese heeft in vele Toscaanse herkomstgebieden de touwtjes in handen en is hofleverancier van allerhande crimineellekkere rode wijnen.

Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Chianti: allemaal bestaan ze voornamelijk (of helemaal) uit die ene boerse kwaliteitsdruif. Lekker joh. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Super Tuscans. Superb indeed…

Languedoc-Roussillon

Languedoc

Groots uitgestrekte wijngaarden liggen op hellingen landinwaarts of vlak aan de Zuid-Franse kustlijn. Tevreden uitkijkend op de Middellandse Zee. Vakantiegangers komen er graag voor een beetje cultuur, een duik in de zee of de vele uren zon. En ook de druiven staan hier te boek als ware zonaanbidders. Het grootste wijnbouwgebied  ter wereld produceert veel Vin de Pays wijnen, die weliswaar een lagere status genieten dan hun AOC-collega’s, maar waarvan de kwaliteit steeds meer stijgt van goed, tot heel goed, tot erg goed. Krachtpatsers zoals Syrah, Grenache en Mourvèdre maken voor rood vaak de dienst uit en rijpe witte druiven zoals Roussanne en Marsanne zetten vaak de toon voor wit. Maar naast al die power zijn er toch genoeg frisse lipprikkers te vinden, die het heel goed doen bij een schaaltje fruits de mer. Of gewoon zo, met de chillmodus aan in je zeilboot.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Het enige Afrikaanse wijnland van betekenis dingt altijd mee naar de prijs voor mooiste wijngaard ter wereld. De glooiende valleien, de karakteristieke Tafelberg en de prachtige baaien. Bezaaid met talloze wijngebieden die iedereen zonder talenknobbel simpel kan uitspreken: [tagline]Stellenbosch, Swartland,  Papegaaiberg, Hoopsrivier, Piekenierskloof en Koekenaap.[/tagline] Om maar een paar te noemen. Jan van Riebeeck (man met VOC-mentaliteit) plantte er de eerste wijnstokken en na de afschaffing van de apartheid in 1990 maakte het land een snelle ontwikkeling door. Met lekker veel export. Wij Nederlanders zijn dol op wijnen van De Kaap en het wijnland neemt dan ook een tweede plek in op onze consumptieranglijst (met 20%, Frankrijk 31%). Het druivenarsenaal is herkenbaar en overzichtelijk. De kruidige Pinotage (een kruising van Cinsault en Pinot Noir) is Zuid-Afrika’s eigen blauwe druif en voor wit is Steen nummer één. Tegenwoordig steeds vaker bij zijn oorspronkelijke naam Chenin Blanc genoemd. Een veelzijdig baasje met een grote schare fans.  Net als Zuid-Afrika. Wij snappen waarom.

Douro

Douro

Da’s Portugees voor ‘gouden rivier’. Tja, dan weet je het wel. De oevers van deze kronkelende gouwe ouwe die bij de stad Porto uitmondt in de Atlantische Oceaan, staan aangeplant met talloze wijngaarden. Waar de hellingen te steil zijn, hebben de boeren terrassen uitgegraven. Geen sinecure aangezien de bodem uit hard graniet bestaat. Maar goed, dan heb je wel wat. De Douro is het bekendst vanwege Port, maar de laatste 15 jaar zijn het ook de stille rode wijnen die furore maken. Net als in de rest van Portugal valt er veel te ontdekken aan spannende en originele autochtone druiven. Alleen al in de Douro kom je meer dan honderd verschillende druiven tegen. Het heeft dan ook geen zin om ze allemaal uit je hoofd te leren. Gewoon opentrekken en genieten.