In de herfst- en wintermaanden heeft niemand het er over, maar wanneer de eerste zonnestralen aan de horizon verschijnen is het tijd voor ijskoude rosé! Wij horen veel mythes en spookverhalen over rosé in de wandelgangen. Daarom geven wij jou graag de meest gestelde vragen over deze bijzondere wijn. Zo weet jij precies wat je deze zomer drinkt!

Rosé? Dat is toch witte wijn met een drupje rood?

Nee hoor. Rosé is in principe een rode wijn, maar dan gemaakt als een witte. Nadat de blauwe druiven zijn geplukt en gekneusd geven de schillen kleur af aan het sap. Als de wijnmaker tevreden is over de tint dan worden de schillen en het sap van elkaar gescheiden. Vervolgens gaat de gisting verder. Binnen de Europese Unie is het trouwens per wet verboden om rode wijn en witte te mengen om rosé te krijgen, met als uitzondering de wereldberoemde Champagnestreek – daar maken traditioneel roze Champagne van Chardonnay, Pinot Noir en/of Pinot Meunier. In landen als Chili, Argentinië en Zuid-Afrika is de wijnregelgeving wat soepeler en mogen ze wel witte wijn met rode wijn blenden, maar die zie je eigenlijk alleen in het onderste schap van de supermarkt. (Leuk weetje: in Italië maken ze rosé van Pinot Grigiodruiven. Dat is een ‘grijze’ druif, waar je zowel witte- als roséwijnen mee kan maken).

Is donkere rosé zoeter?

Nou, niet perse. Hoe langer de schillen in contact zijn met het sap des te donkerder de rosé wordt, maar ook krachtiger en fruitiger. Het is een andere smaakbeleving. In een lichte rosé proef je bijvoorbeeld fris citrusfruit – in tegenstelling tot de meer donkere jongens, waar vaak rijp fruit (van frambozen of aardbeien) is te ontdekken. De één noemt dit fruitig, de ander zoet. Potato-potato.

De lekkerste rosé komt toch uit de Provence?

Smaken verschillen, maar in Nederland zijn we in ieder geval dol op de droge en lichte stijl zoals de jetset het drinkt aan de Zuid-Franse kust. Rosé Provence style is dé roze klassieker bij uitstek, maar om nou met de oogkleppen op te blijven drinken en niet om te kijken naar andere roségebieden is eeuwig zonde. Want er is genoeg te ontdekken. Rond de Provence vind je namelijk veel gelijkwaardige gebieden zoals de Cévennes of Costiéres de Nîmes. In Spaanse rosé proef je de kracht van de zon en Duitsland verrast vriend en vijand met bijzondere roséwijnen van unieke koele klimaatdruiven. Ben je meer fan van bubbels, probeer dan ook eens een zachte Italiaanse bubbelrosé of een strakke uit Catalonië. De rosékeuze is reuze en de zomer is eigenlijk te kort om ze allemaal te proeven.

Rosé is toch alleen voor de borrel?

Rosé is veel meer dan alleen maar borrelwijn op een zwoele zonnige zomerse dag. Ze zijn bijzonder goed in te zetten als  begeleider van talloze gerechten. Dat komt omdat rosé de eigenschappen heeft van zowel rode wijn als witte en daar kan je makkelijk mee variëren. Probeer eens een gerechtje met buffelmozzarella, prosciutto en vijgen. Het water zal je in de mond lopen bij het openen van de rosé. Een zomerse couscoussalade of een Aziatische mosselpan leent zich ook voor lichte rosé die best tegen een stootje kunnen. Ook in het Franse zuiden (met al haar knoflook en Provençaalse kruiden) zijn ze gek van stevige smaken op het bord en de pittige en kruidige Aziatische keuken leent zich ook perfect voor het roze vocht. Combineren kan je leren, durf jij het aan?

Échte mannen drinken toch geen rosé?

Alhoewel er bij mannen tegenwoordig steeds meer affiniteit is voor rosé dan tientallen jaren geleden, is rosé toch het meest populair bij de dames. Misschien tijd voor een rosé-revolutie? Want een gegrilde tonijnsteak van de barbecue of een Bourgondische charcuterieplank wordt nóg lekkerder met een knisperend glas rosé ernaast. Jouw testosterongehalte blijft hetzelfde. Zelfs Brad Pitt maakt z’n eigen rosé en Donald Trump bezit een wijnhuis dat rosé maakt. Niet echt bepaald vrouwelijk heren.

Loopt het water je in de mond? Bekijk dan onze ijzersterke selectie roséwijnen. Voor ieder wat wils. Van licht, fruitig, tot stevig en kruidig. Fijne zomer!