Bordspellen zijn nog steeds populair. En nu de dagen korter en donkerder worden klappen steeds meer knusse thuisblijvers een good old bordspel uit. En daar hoort gewoon een lekker glas wijn bij. Wij gingen op zoek naar passende wijnen bij 5 zeer populaire bordspellen. Want met de juiste wijn op tafel wordt zelfs verliezen een stuk leuker…

#1 Monopoly & bubbels, bubbels en nog eens bubbels

FavorieteBordspel1

Verkrijgbaar in 26 talen en sinds de broeders Parker het spel in 1935 op de markt brachten, leading met 200 miljoen verkochte exemplaren. Straten, stations en nutsbedrijven kopen, huur innen en  schofterig rijk worden. En ben je on a winning streak dan is er niks lekkerder om je tegenspelers financieel helemaal leeg te zuigen. Heerlijk. Trek op zo’n moment ongegeneerd een lekkere fles bubbels open (champie, cremant, cava: als het maar hard plopt) en gun jezelf die onvergetelijke avond (of middag: kan jou het schelen). Echte die hard fans bubbelen geheel in Monopoly style en lopen (via start) door naar de Haarlemse Zijlweg voor een lekker flesje.

#2 Kolonisten van Catan & zwoel Portugees rood

FavorieteBordspel2

 voor de echte smaakontdekkingsreiziger

De Catan reeks van Klaus Teuber is inmiddels goed voor meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren en weet strategen met kolonisatiedrang over de hele wereld te boeien. Denk je aan kolonisators van het eerste uur dan passeren de Portugezen al snel de revue, die een paar eeuwen later op hun beurt als wijnland belangrijk werden gemaakt door de Britten (ook geen lullige imperialisten). Het fenomeen port werd geboren, maar vandaag de dag staat het land bekend om meer dan alleen maar versterkt zoet. Van sprankelend en spannend wit tot zwoel en fruitig rood. Gemaakt van inheemse druiven met lastige namen. Met spannende en betaalbare wijnen geschikt voor de echte smaakontdekkingsreiziger verovert Portugal al geruime tijd het hart van menig wijndrinker.

#3 Risk & je favoriete stijl Chardonnay

Oorspronkelijk een Franse uitvinding, maar door dezelfde Amerikaanse gebroeders Parker omgetoverd tot de versie zoals wij deze nu kennen. Naast de letterlijke betekenis schreven de broers het spel toe aan de kleinkinderen van hun favoriete verkoper wier namen respectievelijk begonnen met de letters R I S en K. Het landjepik deluxe is nog steeds populair onder gamers en prima te combineren met je favoriete chardonnay. De druif past zich makkelijk aan en daardoor kom je hem bijna op alle continenten tegen. In meer variaties dan kleuren legers op je bord. Van rijk en houtgelagerd tot mineralig fris. In donkere cafeetjes gaat het bestellen van een glas chardonnay vaak gepaard met het nemen van grote risico’s, maar er zijn genoeg lekkere varianten te vinden. En door het drinken van bijvoorbeeld een heerlijke dikke Bourgogne voel je je al snel onoverwinnelijk.

#4 Scrabble & moeilijk lekkere Bordeaux

FavorieteBordspel4

Deze klassieker onder de puzzelspellen nam in 2011 aan populariteit toe door de verschijning van een digitale versie, Wordfeud. Daarna was het bordspel in speelgoedwinkels niet meer aan te slepen. Dubbele letterwaarde, driedubbele woordwaarde en proberen om alle zeven letters in één keer op het bord te krijgen. Een redelijk intellectueel spelletje en daar mag je wel een serieuze rode wijn bij drinken. Zo één waar je moeilijk van gaat kijken. Klassieke Bordeaux misschien? Linkeroever, rechteroever. Peinzen, nippen en woorden leggen. Met karakteristieke geuren van potloodslijpsel en smaken van zacht rood fruit. Stevig en soepel tegelijk: Bordeaux stemt altijd tot nadenken. En meer gecharmeerd van Wordfeud? Dan ga je gewoon voor klassieke Bordeaux in een nieuwe jas.

#5 Twister & heel veel wijn

Oké. Twister is meer een behendigheidsspel dan een bordspel maar hoort zeker thuis in het rijtje spellen die leuker worden met wijn. De kleur maakt bovendien niet uit, als het maar veel is.

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]