[intro]Wat gaan we drinken in 2017? Wat is hot en wat not? We nemen een kijkje in ons kristallen glas en doen een voorzichtige voorspelling over het wijnjaar 2017.[/intro]

1. Meer bubbels voor minder

2017 begint met heuglijk Haagsch nieuws. De zogenaamde bubbeltax wordt namelijk verlaagd.

Begin 2016 werd bekend dat de ‘mousserende belasting’ per 1 januari 2017 werd afgeschaft, hetgeen een jubelstemming veroorzaakte in wijnland. Enkele maanden later bleek de accijns van stille wijn omhoog te gaan, maar hey, het glas is halfvol toch? En vanaf deze maand volop gevuld met bubbels.

2. Lichtere wijnen nog steeds in trek

De ‘less is more’ trend blijft doorzetten.

Lichte wijnen, makkelijk verteerbaar en voorzien van een lager alcoholpercentage (5%-12%). Nog steeds vinden ze makkelijk de weg naar het grote publiek. Duitse Spätburgunders of frisdroge Rieslings. Strak kruidige Oostenrijkse Grüners en soepel Spaans rood uit het noordwesten. Ze blijven populair. Cru Beaujolais wint aan populariteit, Prosecco doet bovenin nog steeds mee en ook Portugese Vinho Verde’s worden steeds gewilder bij de moderne wijndrinker. Die overigens steeds jonger wordt en waarbij verantwoord drinken meer en meer ingeburgerd raakt.

3. De Loire is HOT

Wij zijn al langer fan van deze streek met haar prachtige kastelen en volgens kenners wordt 2017 een omslagjaar voor de Loire. Nu is de klassieke noord-Franse vallei bij wino’s al een tijdje arrivé, maar ook het grote publiek laat zich steeds meer en meer veroveren door de waanzinnige variatie aan wijnen  uit dit gebied.

Chenin Blanc in allerlei soorten, maten en stijlen. Montere en complexe lichtrode wijnen van Cabernet Franc of Gamay, en ook ‘zingy’ Sauvignon Blanc blijft scoren aan de oostkant van de vallei.

Cool climate wijnen uit Frankrijk blijven razend populair en vanwege het matige weer van het afgelopen jaar in de Bourgogne en Beaujolais, is de verwachting dat de prijzen van deze wijnen (nog) duurder gaan worden. Het moet een massale switch naar de Loire veroorzaken. De export van de vriendelijk geprijsde Loire-wijnen was het afgelopen jaar in de Verenigde Staten goed voor een stijging van 10 procent. Kijken of Nederland in 2017 volgt.

4. Back to the roots

Ook booming: nieuwe, ambitieuze wijnmakers die oude wijntechnieken doen herleven.

Niet perse biologisch, biodynamisch of ‘naturel’ (al gaat dit wel vaak samen gepaard), maar meer back to the roots. Zoals de voorouders het deden. Denk hierbij aan ongefilterde, troebele wijnen of rijping in kleien amfora’s. Vaak in samenspel met inheemse, authentieke druivenrassen. Ook in 2017 is het nog steeds hot om wijn te drinken van een onbekend druivenras, het liefst gemaakt volgens een uniek procedé.

5. Beter en slimmer drinken

Nederland kiest steeds meer voor kwaliteit in het glas. Het totaalplaatje wordt ook steeds belangrijker; niet alleen de inhoud telt, maar ook de uitstraling (fles, label) en het verhaal achter de wijn.

Dit gaat dan ook gepaard met een explosieve stijging van de nationale wijnkennis. Vivino, De Grote Hamersma, Netflix-docu’s, blogs en wijnfestivals. Er is een enorme wijnplas aan kennis te vergaren. En wij Nederlanders dompelen ons hier maar wat graag in onder. Wijnmaker Xabi Sanz wist ons afgelopen jaar zelfs mede te delen dat er geen ander land ter wereld is, waar zoveel jonge wijndrinkers zo goed op de hoogte zijn over het vergiste druivensap. Dat doen we dan toch weer goed…

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]