Pablo en Paco Calatayud: De amforatovenaars

Wij supporten kleine wijnboeren met unieke wijnen! De makers van de Celler del Roure Vermell, Paco en Pablo Calatayud, zijn hier een perfect voorbeeld van. Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco in 1996 het wijnhuis Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij ’t dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben Paco en zijn zoon Pablo een gloednieuwe wijnmakerij gebouwd. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven. Je vindt hier rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora’s met stenen deksels. Deze zogenaamde tinajas geven hun wijnen een unieke smaak. Hoe smaakt dat? Lees dan snel verder!

Tinajas

Het archeologische onderzoek is nog in volle gang. Omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses loopt – nemen de onderzoekers aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is. Paco en Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora’s hersteld en maken unieke amforagerijpte wijnen. Een amfora of amfoor is een kruik met twee oren die in een punt uitloopt. In de oudheid werden ze meestal gebruikt voor het bewaren en vervoeren van vloeistoffen als olie en wijn of het opslaan van graan. Amforawijn heeft echter niets met dit type kruiken te maken. De aardewerken kruiken die gebruikt worden voor het gisten, rijpen en opslaan van wijn heten hier tinajas. Ze komen van oorsprong uit Georgië waar die methode van wijn maken zo’n 8000 jaar geleden is uitgevonden. Zeer waarschijnlijk is hier de eerste wijn ter wereld gemaakt. Ze maken deze amfora’s van uitgegraven klei werd de kruik gebakken om vervolgens weer in de uitgespaarde grond teruggeplaatst. De grond zorgt voor een koele en stabiele temperatuur en de amfora fungeert als gistingstank of rijpingsvat.

Bekijk het verhaal van Pablo

Vergisting in amfora’s

Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van aardewerken kruiken. Wanneer de wijnboer er voor kiest ook schillen, pitten en steeltjes mee te vergisten bevat de wijn tannine en is er geen of minimaal gebruik van sulfiet nodig. Tijdens de alcoholische vergisting, komen de schilletjes bovendrijven, de wijnmaker moet de wijn dan doorroeren, om zo veel mogelijk aroma’s en structuur te creëren. Door de vorm van een amfora, vindt er een natuurlijk circulatie plaats en is de wijn continu in beweging. Dit voor de perfecte extractie van puur fruit! 

Echte smaak met een uniek karakter

Na de alcoholische vergisting wordt de wijn gefilterd en kiezen Paco en Pablo er voor om de wijn te rijpen op amfora’s, in plaats van een stalen tank of eikenhouten vat. Staal heeft geen invloed op de smaak van de wijn en de fruittonen blijven behouden. Hout geeft de wijn aroma’s van boter en vanille en maakt de wijn ‘vetter’. Het aardewerk van de amfora heeft geen invloed op de smaak maar deze is wel wat poreus. Dat beetje zuurstof zorgt nu juist voor het unieke karakter en zachter mondgevoel van amfora wijnen. De wijn wordt ronder, eleganter en intenser met licht oxidatieve tonen. 

Onlangs kreeg Pablo’s Vermell 91 van de 100 punten van Robert Parker, die zijn voorliefde voor houtrijping voor eventjes inruilde voor amforarijping.

Ook Harold Hamersma beoordeelde deze unieke amforawijn met een dikke 9: “Behalve helemaal hip, ook helemaal in orde hier. Vader en zoon Calatayud weten wat ze van hun 2600 liter grote tinajas kunnen verwachten. Resultaat: Sappig, minty rood, met tannines in de voorhoede en lang doormarcherend kersenfruit. Voor de lange termijn.”

 

Ben jij helemaal in de stemming om nog meer verhalen van kleine wijnboeren te ontdekken? Haal dan snel een fles met een QR-code in één van onze winkel of in onze webshop, scan de code en ontdek het persoonlijke verhaal van de wijnboer!