[intro]Appassimento? Dat klinkt als een Latijns-Amerikaanse dans, maar is toch echt een unieke wijntechniek uit Italië. Amarone della Valpolicella en broertje Ripasso zijn intense wijnen die volgens deze methode worden gemaakt en die sinds een jaar of vijftien internationaal  furore maken.  Wijndrinkers worden spontaan verliefd op de verleidelijke smaken van dit zwoel diep superrood. Gemaakt volgens een 3000-jaar-oude wijnmethode die werd uitgevonden door de Romeinen (allesbehalve rare jongens dus).[/intro]

Italiaanse krachtpatsers

Valpolicella! In het wijngebied rondom Verona en het Gardameer groeien lokale druivenrassen als Corvina, Rondinella, Molinara, Corvinone en Oselata. In principe worden er vier verschillende rode wijntypes gemaakt. Onder aan de smaakladder staat de ‘gewone’ Valpolicella. Deze wordt gemaakt als een standaard rode wijn met smaken van rood fruit en frisse zuren (meer Beaujolaisstijl). Daarnaast zijn er wijnen die worden gemaakt op de  appassimento manier. Recioto (zoet),  Amarone (droog) en Ripasso (soort baby-amarone). En die zijn absolutely not for the faint hearted…

[tagline]Het hele proces op een rijtje:[/tagline]

Appassimento6

De wijnmaker laat de druiven langer aan de stok hangen en plukt deze aan het absolute eind van de oogsttijd. Hierdoor bouwen de druiven meer suikers op, maar het risico dat het mis gaat neemt ook toe. Om de kwaliteit te waarborgen (en om alvast te selecteren) worden alle druiven met de hand geplukt.

Drogen

Vervolgens worden de druiven gedroogd. Dit gebeurt in een zogenaamde ‘fruttaio’. Een perfect geventileerde droogkamer, waar de druiven op matten van bamboe of stro, of in houten bakjes, tot een derde van hun vocht verliezen en achterblijven met een enorme concentratie aan suikers en aroma’s.

appassimento4

Daarna worden de druiven ontsteeld, gekneusd en vergist. Deze vergisting vindt plaats op lage temperatuur en gaat lekker langzaam (bij Amarone ongeveer 40 dagen).

Appassimento5

Last but not least, rijpt de wijn op grote houten vaten. Variërend van 12 tot 18 maanden en aansluitend nog een jaar op fles.

Veni, vidi, vino

Niet alleen in Valpolicella wordt op deze manier wijn gemaakt, ook in andere delen van Italië, zelfs in andere wijnlanden gebruiken ze soortgelijke methodes. Maar Valpolicella staat er wel echt bekend om , daarom een overzichtje van 3 typische appassimento wijnen uit dit gebied.

1. Recioto

Met deze zware zoete jongen begon het ooit, way back in de tijd van de Romeinen. Die vulden hun kelken maar al te graag met rode zoete wijn en voegden hier zelfs honing, kruiden en water aan toe. Recioto is afgeleid van ‘recio’ dat ‘oren’ betekent. Een directe verwijzing naar de buitenste druiven van een druiventros, die het meeste zonlicht pakken en dus het meest geschikt zijn om te transformeren tot suikerrijke ingedroogde druiven. Door het gistingsproces op tijd te stoppen blijven er restsuikers over en een zoete wijn die de ceasars lekker lang konden bewaren.

2. Amarone

Ten tijde van keizer Augustus (naar verluidt een enorme Recioto-fan) bestond Amarone nog niet. Simpelweg omdat geen enkele Romein de moeite nam (of het geduld kon opbrengen) om eens een Recioto helemaal door te gisten tot een droge wijn. Of misschien waren ze er smaaktechnisch nog niet rijp voor, hoe dan ook, Amarone werd pas uitgevonden in 1950.

Een slimmerik liet de gistcellen van een Recioto tijden het fermentatieproces volledig hun gang gaan et voilá, de Amarone was geboren. Toch waren de Don Drapers van Valpolicella er in de fifties van de vorige eeuw nog niet helemaal klaar voor om op cocktailparty’s en masse een fles Amarone open te trekken, want pas een dikke veertig jaar later maakte deze zijn definitieve doorbraak. Inmiddels behoort Amarone tot de meest luxe wijnen van Italië.

3. Ripasso

En dan is er nog Ripasso. Iets lichter dan Amarone, ook wel liefkozend baby-amarone genoemd, maar qua intensiteit allesbehalve kinderachtig. Ripasso is in principe een gewone Valpolicella die voor een tweede keer wordt vergist met de restanten en schillen die zijn gebruikt voor het maken van een Amarone. Ook hier ontstaat een krachtige, met-fruit-overladen wijn.

Luxe-paarden

Het maken van dit soort wijnen is dus zeker geen sinecure en vergt nogal wat precisie, kennis, noeste arbeid in de wijngaard (handmatig plukken van gezonde druiven) en geduld tijdens het drogen. Dit verklaart dan ook meteen de luxe-status en populariteit van de wijnen. Lekker om op tafel te zetten. Al is het maar vanwege het verhaal.

 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center