Asperges. Daar zijn ze weer! De witte, groene en paarse scheuten van de asparagus officinalis worden volop gestoken en de komende twee maanden gaat Nederland massaal aan het witte goud van eigen bodem. Om je een beetje op weg te helpen hebben we drie aspergewijnen uitgezocht. Lekkere witte wijnen die het meer dan goed doen in combinatie met de luxe lentestengels van zuidelijke bodem. Echte asperge helden dus. Zo hoef je alleen nog maar een bijpassend recept te zoeken. Aardappeltje, eitje toch?

Op Vlaamse Wijze

1. Bardos Pinot Grigio

BARDOS

Ben je niet direct op zoek naar een superverrassend en vernieuwend aspergerecept, maar kies je voor good old  ‘asperges op Vlaamse wijze’ dan is deze Hongaarse Pinot Grigio zeker een aanrader.

De druif is familie van Bourgogne-vedette pinor noir en crowd pleaser pinot blanc, en staat over de hele wereld aangeplant!

Bij het Hongaarse Domaine Bárdosbor wordt de wereldreiziger Pinot Grigio keurig omgetoverd tot een interessante en complex fruitige witte wijn met nootachtige afdronk. Niet al te uitgesproken, maar veelzijdig en subtiel genoeg om perfect te matchen bij de zachte smaken van het klassieke aspergegerecht. Handel wel snel, want net als de asperge is ook de Bardos Pinot Grigio nét in huis. En iedereen wil hem hebben…

2. Murola Verdicchio di Matelica

VERDICCHIO

Verwar verdicchio niet met de Spaanse verdejo druif of de Portugese verdelho. Laat het de Italianen niet horen! In deze lokale druif herken je het Italiaanse woord ‘verde’ dat groen betekent, afkomstig van de groene kleur de die druif heeft wanneer hij geplukt wordt. De familie Bonati van wijnhuis Murola plukt de druiven van deze verdicchio van stokken die aangeplant staan op een bodem met veel mineralen. Zo ontstaat er een perfecte balans van rijp geel fruit en elegante frisheid. Wijn die goed tegen een stootje kan zonder zelf zwaargewicht te zijn.  Lekker bij gegrilde groene asperges met Parmezaanse kaas en pancetta of bij een luxe aspergesalade met groene pesto, spekcroutons en zalmsnippers.

groene asperges

3. Goru el Bianco

GORU

Bij het combineren van asperges en wijn denk je vaak automatisch aan lichtvoetige en frisse witte wijnen, maar ook de meer aromatische jongens zijn een ware match made in heaven. Vooral wanneer de lentestengels overgoten worden door een romige saus zoals Hollandaisesaus.

Asperges hebben van zichzelf ook iets zoetigs…

en dus mag je op zoek gaan naar een wijn die iets rijker en meer uitgesproken van smaak is. Zolang je maar wijnen met veel houtrijping vermijdt, want hierdoor verdwijnt het zachte karakter van de asperge. De Goru el Blanco wordt gemaakt van zachte Chardonnay en aromatische Moscatel. De Moscatel druif zorgt in deze blend voor de exotische, stuivende bloemen geur en de Chardonnay voor de mooie zachtheid. Een combinatie van druiven die je niet vaak tegenkomt. Zo krijgt deze droge witte wijn net even een extra zacht en honingachtig karakter naast het fruit van rijpe peren en frisse citrus. Zeer verleidelijk bij asperges met sauce mousseline of bij een rijk gevulde en romige aspergesoep.

mousseline

Geniet van de lente!