Asperges en Weissburgunder: Een gelukkig huwelijk

Iedere lente bloeit de discussie weer op; welke wijn past het beste bij asperges? Pinot Blanc, Sauvignon, Riesling, mollige Chardonnay? Geen zorgen, het kan allemaal. Maar onze favoriete Weissburgunder van Max Pfannebecker ‘does the trick’. Het zachte lentefruit gaat heerlijk bij de subtiele, zachte smaken van de asperges en het frisse zuurtje gaat hand-in-hand met het zuurtje in de hollandaise saus. Zonnetje op het bolletje, een vol glas Weissburgunder en eetsmakelijk!

Ingrediënten:

4 flinke asperges per persoon
1 kilootje krieltjes
2 dikke plakken ham per persoon
3 eidooiers
250 gram boter
3 eetlepels witte wijn azijn
Peper en zout
Paar takjes bieslook
1 flesje Pfannebecker Weissburgunder

Instructies:

Halveer de krieltjes en laat ze even koken totdat ze gaar zijn. Laat ze even uitlekken en bak ze goudbruin in een pan met een scheutje olie. Smelt de boter en verwijder de witte laag eiwitten tot je ‘geklaarde’ boter overhoudt. Laat de witte wijn azijn even inkoken met wat gekneusde peperkorrels (nadien er even uitvissen) en laat de boter en de ingekookte azijn even afkoelen. Klop de eidooiers ‘au bain marie’ op samen met de azijn (niet te warm, anders stollen de dooiers). Voeg druppelsgewijs de boter toe tot je een dikke hollandaise krijgt. Gaat de saus schiften, voeg snel wat koud water toe om het geheel af te koelen en ‘m uit de schift te halen. Kook ondertussen de geschilde asperges in een grote pan water totdat je er met een vork makkelijk door heen prikt. Hak de peterselie fijn, strooi wat zout over je gebakken krieltjes en bak heel kort even de plakjes ham aan en klaar is Kees! Je hebt tot 24 juni (Sint Jan, het officieel einde van het aspergeseizoen) om nog met volle teugen van het witte goud te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *