Wij vroegen bevriend wijnmaker Gabriël Cuisset van Château de Grinou het hemd van zijn lijf over wat hem zo ontzettend bezig houdt; biologische wijn, biologische wijn en nog eens biologische wijn.

Bij alles wat Gabriël en zijn broer Julien in hun wijngaard in de Bergerac doen, denken zij aan verantwoorde alternatieven die minder impact hebben op de omgeving. Ze kunnen zich erg kwaad maken over de grote bulkbedrijven die hun hele wijngaarden machinaal platspuiten om de supermarktschappen zo goedkoop mogelijk te vullen. Wat drijft deze wijnmakers en wat doen deze energieke jonge honden in de wijngaard om het wijnglas zo verantwoord mogelijk te vullen?

“Geïnspireerd door het verleden, gefocust op de toekomst”.

Gabriël en zijn familie zijn sinds een aantal jaar trotse eigenaar van het Europese Organic Agriculture certificaat. Zo’n bio-certificaat klinkt natuurlijk commercieel aantrekkelijk nu biowijnen een enorm ‘hot-topic’ zijn, maar daar is het de moreel ingestelde Gabriël niet om te doen. Hij investeert namelijk veel geld in alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen op het Zuid-Franse Château. Zo rijdt hij bijna dagelijks op zijn nieuwe tractor die met een speciale aanhangwagen het gras en onkruid voorzichtig de grond uit trekt.

Alleen natuurlijke middelen mogen zijn precaire druifjes beschermen tegen schimmels, ziektes en andere narigheden. De niet-biologische wijnmaker kan kiezen uit een arsenaal aan chemische hulpmiddelen, maar Gabriël moet een stukje creatiever zijn. Zo staan er bloemen langs de wijngaarden die nuttige insecten aantrekken, die andere schadelijke insecten opeten en vliegen er roofvogels boven de druivenranken om spreeuwen en knaagdieren te grazen nemen. Wat een inventieve jongen toch, die Gabriël!

IMG_0407

De biodynamisch principes

Gabriël zou Gabriël niet zijn als ook hij niet zou nadenken over biodynamische wijnbouw. De principes van de biodynamische wijnbouw zijn gebaseerd op de gedachte dat de natuur een zelfvoorzienend organisme is en dat alle hulpmiddelen hierin te vinden zijn. Zo worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gemaakt uit gefermenteerde mest, kruiden en mineralen. En ja, hier wordt het een beetje zweverig, ook de stand van het sterrenstelsel kan van invloed zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie van Rudolf Steiner is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Bij Chateau de Grinou interpreteren ze deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze!

(Weetje: Grote wijnhuizen zien de zaaikalender van Maria Thun als echte pseudowetenschap. Toch organiseren ze nooit een grote wijnproeverij voor hun klanten als de stand van de maan niet goed is. Het zou de smaakbeleving van hun afnemers kunnen beïnvloeden.)

Mocht je zelf willen ervaren waar Gabriël zo ontzettend trots op is? Probeer dan bij ons zijn frisse witte blend van Sauvignon Blanc en Semillon of zijn zwoele houtgerijpte Merlot, die elk jaar dat je hem laat liggen een klein beetje verfijnder wordt

Wij danken Gabriël voor zijn frisse en vooruitstrevende kijk op wijn, wijn maken en verantwoord wijn drinken! Ondertussen weten wij ook dat hij van een Amsterdams biertje in goed gezelschap houdt…

(Meet the winemaker @ Oud-West met Gabriël)