Afgelopen zomer kon het nog wel eens gebeuren dat ineens iemand “DE VLOER IS LAVA!” riep. De kunst was om binnen vijf seconden een object te vinden waar je op springen, liggen of zitten kon zodat je je niet aan de vloer verbranden zou. Leuk spel hoor, maar ik geef er graag mijn eigen draai aan. Dus onder het mom van ‘de vloer is Cava’ bezocht ik begin oktober de wijngaard van Alta Alella in Catalonië.

IMG_3857

Het eerste wat tourguide Laura vertelt is dat de vloer hier niet uit lava, maar uit sauló bestaat. Dit is een samenstelling van graniet en zand en typisch voor dit gebied. Ik ben inmiddels stil door de aanblik van de wijngaard omdat ‘ie er echt prachtig bij ligt. Tegen steile hellingen en met uitzicht op de zee staan duizenden druivenranken in de herfstzon bij te komen van de drukke oogst. De bladeren verschieten kalmpjes aan van groen naar rood…

Laura schudt me wakker en wijst aan van welk perceel de allerbeste Cava’s worden gemaakt. Pas sinds juli 2017 bestaat in Spanje de aanduiding ‘Paraje Calificado’. Dit is de hoogste kwalificatie voor Cava en ze zijn hier met recht enorm trots op. Deze kwaliteitsaanduiding is alleen geldig als de druiven van één perceel in dezelfde wijngaard geplukt zijn. En dat perceel moet dan over een combinatie van verschillende factoren beschikken die bij elkaar topkwaliteit druiven leveren. Bij Alta Alella worden deze premium Cava’s gemaakt van Chardonnay en Pansa Blanca. Het plukken gaat met de hand en ook in de kelder gebeurt nog veel op de ouderwetse manier. Zo worden de flessen Cava met de hand gedraaid (remuage) en rijpen er een aantal wijnen op oude amfora’s. Ook wordt er volledig biologisch verbouwd.

IMG_3867

Na een tour door de wijngaard en de wijnkelders laat Laura mij nog een arsenaal aan Cava en andere wijnen proeven. Het zal de ziltige zeewind, de schone omgeving of de liefdevolle aandacht van alle medewerkers bij Alta Alella wel zijn, maar elke wijn smaakt weer beter dan de vorige. Zelf ook proeven? De Bruant en Garnatxa vind je hier en hier. Of pak het boemeltje vanaf Barcelona en sta binnen 30 minuten op de vloer van Cava. Dat spelletje win je altijd.

Hasta luego Alta Alella!