Natuurlijk lekker – over biologische en biodynamische wijn

Fair Trade koffiebonen, eerlijke groene chocolade letters van de Sint en volledig uitgeraasde kippen met drie sterren van het Beter-Leven-Kenmerk. De supermarkten liggen er vol mee: duurzame en biologische producten. Steeds meer wijnboeren trekken nu als ze uit bed komen eerst hun geitenwollen sokken aan en stappen dan pas in hun laarzen om de wijngaard in te lopen. Want ook in Wijnland is bio dé nieuwe trend… Terecht of gekke linkse hobby’s?

Want waar kies je als wijndrinker eigenlijk voor als je een biologische of biodynamische wijn van de schappen trekt? Om een antwoord te geven op deze vraag, kan het nogal snel een technisch verhaal worden met veel wollig taalgebruik en om dit te vermijden hou ik het graag short and simple. Laten we beginnen met het verschil uit te leggen tussen biologische en biodynamische wijn.

Biologische wijn

Biologische wijn is gemaakt met de achterliggende filosofie dat: de druif, het sap dat uit de druiven wordt geperst en de wijn die daarvan wordt gemaakt, zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat.

Dus geen kunstmest, maar dierlijke of plantaardige bemesting. Geen gentechnologie (dat is sleutelen aan de bouwstenen van de druivenstok) en minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat laatste is nogal tricky, omdat een wijnstok altijd wel te maken krijgt met ziektes, allerlei ongedierte die je druiven komen jatten, rare schimmels en ga zo maar door. De niet bio-boer spuit dan de ganse wijngaard plat, maar de biologische wijnmaker moet een stukje creatiever zijn.

Sulfiet in wijnDe biologische wijnmaker moet een stukje creatiever zijn

Van het aanplanten van speciale bloemen die nuttige insecten lokken die zich op hun beurt weer voeden met schadelijke insecten, tot het inzetten van roofvogels om spreeuwen en knaagdieren uit de wijngaard te houden. Alles wordt uit de kast getrokken. Ook zit in een biologische wijn (als het goed is) voor de helft minder aan sulfiet dan in een niet bio-wijn. Sulfiet is zwaveldioxide dat vrijkomt tijdens de gisting, wijn langer conserveert, bacteriën doodt en vaak de schuld krijgt van de hoofdpijn de day after. Wijn zonder toegevoegde sulfiet wordt vin naturel genoemd. Echter zit hier altijd wel wat sulfiet in, maar in hele kleine hoeveelheden.

Biodynamische wijn

Bij biodynamische wijnbouw gaan ze een stapje verder en krijgt alles een nog hoger Jomanda-gehalte. Deze wijze van wijn maken is namelijk gebaseerd op de leer van de Duitse antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925) waarbij de natuur wordt opgedeeld in de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van de zon, de maan en andere kosmische krachten.

Bij volle maan heeft de aarde meer aantrekkingskracht (het eb en vloed verhaal) en dan werkt men bijvoorbeeld aan de bodem in de wijngaard. Deze wijnboeren zien de wijngaard en het reilen en zeilen van het wijnbedrijf als één geheel en gaan er van uit dat de natuur en de kosmos onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en invloed op mekaar uitoefent. Dit klinkt weliswaar heel erg zweverig (en dan heb ik het nog niet eens gehad over het begraven van een koeienschedel met daarin een speciaal kruid dat men zeven maanden later uitstrooit over de wijngaarden) , maar feit is wel dat er een aantal bekende Franse producenten aan het biodynamisch boeren zijn, zoals bijvoorbeeld het wereldberoemde La Romanée-Conti.

Biodynamische Wijnbouw

Ook in andere wijngebieden waar wijnen vandaan komen die geen half maandsalaris hoeven te kosten is biologische en biodynamische wijnbouw populair en gaan steeds meer boeren zich bezig houden met de groene aanpak. En dat is een positieve zaak. Vriendelijker voor het milieu, beter voor de gezondheid van de drinker en meer zuivere wijnen, waar je als wijndrinker gelukkig van kan worden. Kán worden? Ja. Want biologisch betekent niet automatisch lekkerder, dat heeft nog altijd te maken met de skills en de trucen uit de hoge hoed van de wijnmaker. Biologische melk, ecologisch bloem en vrije uitloopeieren worden immers ook niet perse een lekkere pannenkoek. Dit lukt alleen als de koekenbakker zijn vak verstaat. Hetzelfde geldt voor wijn maken.

Waarom werkt dan niet elk wijnbedrijf op de biologische wijze als dit zo goed is voor het land en voor de puurheid van het product?

Veel wijnmakers houden vast aan tradities en zekerheden, ruimte voor experimenteren en een andere koers varen is maar voor de échte wijnkunstenaars en pioniers weggelegd. Des te leuker en specialer als je een lekkere bio-wijn drinkt. Want al dat handmatig plukken en extra zorg in de wijngaard maakt zo’n wijn toch net effe iets meer speciaal en uniek.

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in