Bubbels, bubbels en nog eens bubbels! Het is bijna zover: zondag knallen er weer een hoop kurken uit de fles. En laten we eerlijk zijn: gillende keukenmeiden en Romeinse kaarsen zijn hartstikke leuk, maar echt gelukkig word je pas van vuurwerk in je glas. Mocht je twijfelen over wat er nou precies open mag aan bubbelend genot, check dan deze 5 blockbusters waarmee je grandioos het nieuwe jaar in knalt!

La Jara Prosecco Spumante

Lekker chic, deze biologische Italiaan in zijn strakke maatpak.  Gemaakt van de prosecco druif en net even iets zwoeler en zachter dan andere Prosecco’s uit Noord-Italië. Deze La Jara Spumante heeft wat langer gerijpt en is daardoor meer dan geschikt voor mensen die niet van een hele strakke en droge bubbel houden. Lekker bij de oliebol en gek genoeg om ingepakt mee te nemen op visite.

Pink Pink Fizz Cava Brut

Waar deze rosé cava zich ook laat zien, de gezelligheid komt vanzelf. De meeste cava’s worden gemaakt van drie inheemse druiven: Macabeo, Xarel·lo en Parellada. Deze cava daarentegen wordt gemaakt van het onbekende blauwe druifje, de Trepat. Heerlijke frisse, roze bubbels in een even heerlijke fles. En nu ook nog eens in de aanbieding. Het enige probleem is eigenlijk dat ie zo snel leeg is. 

Domaine de la Rouletière Vouvray

Niet alleen in de Champagnestreek maken ze lekkere bubbels, maar ook elders in Frankrijk zoals in de Loire-vallei. Op dezelfde wijze, met een tweede gisting op de fles, maar dan bijvoorbeeld van de veelzijdige chenin blanc druif. Want deze kameleon kom je in vele varianten tegen: van droog tot zoet en met of zonder bubbel. De druif lijkt in veel opzichten op riesling en wijnfans weten hoe bijzonder dat kan zijn. Deze Sparkling Vouvray is toegankelijk, fris fruitig en complex en geldt -in tegenstelling tot het prijskaartje- als een ware champagne-look-a-like.

J. Charpentier Blanc de Blancs Brut

Hij kwam, hij zag en overwon. Een absolute aanwinst op het lichtblauwe bubbelschap en het levende bewijs dat je van lekkere champagne heel vrolijk kan worden. Champagne wordt doorgaans gemaakt van 3 verschillende druiven (twee blauwe en één witte), of een combinatie daarvan. Deze champagne daarentegen wordt van één enkele druif gemaakt (100% Chardonnay) en wordt daarom een ‘blanc de blancs’ genoemd. Vol van citrus, groene appeltjes en aroma’s van versgebakken brood. 

Pasdutout

Helemaal niets! Geen kater en geen taxi naar huis, maar zelf rijden. Het heeft meer dan een hele zwangerschap geduurd, maar deze bijzondere alcoholvrije bubbel werd uiteindelijk gevonden in de Franse Provençe. Getest en goed bevonden door een proefpanel van 60 zwangere buiken tijdens de Negen Maanden Beurs en meer dan geschikt voor iedereen die niet kan of wil drinken tijdens de jaarwisseling. Een blend van drie druiven die eerst samen een alcoholische (en echte) wijn vormden, maar waarbij de alcohol door verhitting werd verdampt. Wat overbleef is deze elegante en fruitige witte wijn met een pittig bubbeltje.

Waar en hoe je ook gaat bubbelen: laat ze hard knallen, die kurken!

Veel plezier en een gelukkig Nieuwjaar!