[intro]Fietsen door de Loirevallei is nooit een straf. De Tuin van Frankrijk is het  grootste wijngebied van het land, en herbergt onder andere de karaktervolle Cabernet Franc. Minder bekend dan zoonlief Cabernet Sauvignon, maar door fans op handen gedragen. En met Chinon als geboortegrond al helemaal.[/intro]

bron foto’s: media.tumbler.com

Chinon2

Ducrot tegen Dijkstra:

“Kan je even je kop houden, we zitten hier naar een fantastische sport te kijken en jij leutert wat over een mooi klooster.”

Het is ook niet gek dat je als fietscommentator af en toe door oude stenen wordt afgeleid.  Zeker als je door de Franse Loirevallei fietst.

Prachtige natuur, talloze kastelen in renaissancestijl en van Nantes in het westen tot de oostelijke mergelgebieden rondom Sancerre afgeladen met authentieke druivenrassen.

Onder andere Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Melon de Bourgogne (of Muscadet) voor wit en Gamay, Côt en Cabernet Franc voor rood.

Raffault Familie

Die laatste werd in 1693 al aangeplant door Mathurin Bottreau. In Chinon, op de oevers van de Vienne. Een kleine 300 jaar later besloot familielid (en pionier) Jean-Maurice Raffault de druif per perceel apart te vinifiëren, om zo het specifieke karakter van de bodem en haar microklimaat goed naar voren te laten komen. Een unicum.

Cabernet Franc is een druif met een echte cultstatus. In Bordeaux wordt hij in z’n eentje niet serieus genomen en moet het altijd rooien met die twee andere Bordeauxdruiven. Het was ook hier waar hij lang geleden een fling had met Mevrouw Sauvignon Blanc. Met een wolk van een Cabernet Sauvignon als resultaat.

De geschiedenis en populariteit van zoonlief is bekend. Die van Cabernet Franc iets minder.

Toch weten veel liefhebbers de druif te vinden en dan met name als inwoner van de Loire. De dorpen Chinon en Bourgueil gelden als toverwoorden en geven uitgesproken en elegante rode wijnen met een boerse, zachte en heerlijk geurende stijl. Vaak een beetje vegetaal en groen.

Cab Franc is dan ook allesbehalve een crowdpleaser.  Gelukkig maar, denken de fans. Meer voor ons.

Bij huize Raffault is inmiddels de 14de generatie aan de gang en heeft de zoon van Jean-Maurice het overgenomen. Rodolphe deed als afgestudeerd oenoloog ervaring op in de Bourgogne (daar houden ze ook wel van verfijnde wijnen) en bedacht een (voor Chinon) unieke productiemethode waarbij hij zijn wijnen in nieuwe houten vaten een malolactische gisting laat ondergaan. Om zo een expressieve en fruitige stijl te creëren.

Ook weer een beetje pionieren dus.

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]