[intro]Cannonau uit Sardinië. Op dit prachtige Italiaans eiland staat deze blauwe druif garant voor krachtige wijnen boordevol fruit. Ontdek de druif in anderhalve minuut.[/intro]

Sardinia

Sommige druivenrassen zijn gewoon gemaakt voor warm weer en de wijnen die ze opleveren doen het meer dan goed naast de BBQ. Cannonau is zo’n druif. Op Sardinië (foto) kreeg hij een nieuwe, originele naam, terwijl zijn wieg oorspronkelijk in Spanje stond.

Maar dat zijn ze op Sardinië allang vergeten.

Cannonau is dezelfde druif als de Franse Grenache, of Spaanse Garnacha. Na lang druiven-DNA-onderzoek  bleek Spanje zijn geboorteland te zijn, lang voordat hij zijn weg vond richting Frankrijk en Italië. Ook in de rest van de wijnwereld is Grenache Noir (of Garnacha) erg populair. Hoe kan dat nou?

Lage opbrengsten op arme ondergronden, leveren de mooiste resultaten

Op de eerste plaats kan de druif goed tegen extreme hitte. Daarnaast staat hij garant voor flink wat alcohol en intense fruitsmaken. Althans, mits goed onderhouden in de wijngaard. Lage opbrengsten, regelmatig snoeien en arme ondergronden met goede afwatering, leveren wijnen met de mooiste resultaten.

Ook is Grenache populair bij de andere druiven en werkt hij graag samen in blends. Samen met Syrah, Mourvèdre of Carignan, kom je hem bijvoorbeeld veel tegen in Franse en Spaanse blends.

Maar je ziet hem minder in z’n uppie.

wijngaard

Met Cannonau word je makkelijk honderd

Maar in Sardinië dus wel. De naam Cannonau verraadt meteen zijn smaakprofiel: een ware explosie aan smaken. Van jammig rood en blauw fruit, kruiden en aardse tonen. Soms voorzien van een hoog alcoholpercentage, maar er zijn ook boeren die het iets rustiger aan doen qua alcohol. Daarnaast barst de druif van de antioxidanten en zou hij bijdragen aan de gemiddelde zeer, zeer hoge leeftijd van Sardijnen.

Naast het feit dat je – al Cannonau drinkend- makkelijk honderd kunt worden, doet de wijn het vanwege zijn smaakintensiteit erg goed naast stevige gerechten.

Een mooi stukje vlees op de barbecue, of gegrilde groenten met goede olijfolie en kruiden?

Cannonau is your man.

Zelf een bijzondere 100% Cannonau proberen? Go for it!