Global Champagne Day!

[intro]
Misschien had je ‘t gemist, maar vandaag is… Global Champagne Day!
Jaja naast Chardonnay Day, Malbec Day etc. etc. is er dus wéér een Day in het leven geroepen en ook deze willen we niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan.
Doe mee of volg hieronder de dolle boel op Twitter via #champagneday én pak meteen dat stukje knowhow over champagne mee. Break a leg![/intro]

 


“ Champagne is onlosmakelijk verbonden met feest en gezelligheid. Eén van de grootste redenen waarom champagne zo bijzonder is, is de ondergrond.”

In het krijt staan

De champagnestreek is de meest noordelijke streek van het land, een dikke 140 kilometer ten oosten van Parijs. De bodem speelt een grote rol en die bestaat in de Champagne uit een dikke krijtlaag. Juist deze ondergrond is ideaal om bubbels te produceren met een unieke mineraliteit die (tot nu toe) nergens anders wordt geëvenaard. De krijtondergrond proef je niet alleen in het glas, maar is overal in de champagne streek terug te vinden. Let de volgende keer dat je in de buurt bent maar eens goed op de witte muren langs de wegen!

Mature winegrower harvesting black grapes

Hooligans

 De Champagne wordt sinds jaar en dag opgesplitst in twee kampen: De champagnehuizen en de champagneboeren. Vroeger was het zo dat de boeren de wijngaarden bijhielden en de druiven plukten. Deze werden vervolgens verkocht aan de grote machtige huizen. Dit ging lange tijd goed, tot aan de “Gewelddadige Champagnerellen van 1911´. Toen de boeren er achter kwamen dat de grote huizen ergens anders druiven kochten en zij bleven zitten met tonnen druiven waren de rapen gaar. De boeren onderschepten een vrachtwagen met (illegale) druiven uit de Loire en duwden deze een rivier in. Hierna staken ze verschillende huizen in brand waardoor grote hoeveelheden wijn verloren ging.

Dit was het moment dat een aantal boeren besloot om zelf wijn te gaan produceren. Een goede beslissing, want juist deze boeren hebben ervoor gezorgd dat de authenticiteit van Champagne bewaard is gebleven. De rust is inmiddels wedergekeerd, maar er zijn nog altijd kleine boeren die met een schuin oog naar de grotere broers in Epernay en Reims kijken.

Groot geworden door klein te blijven

Een ander groot verschil tussen de grote huizen en de kleine producten is het belang dat wordt gehecht aan uiterlijk vertoon. Zo ook bij Jean Dumangin in het kleine dorp Chigny-Les-Roses. Toen wij voor het laatst bij hem op bezoek waren werd dit meteen weer duidelijk. Waar je op de ‘Avenue de Champagne’ in Epernay wordt overrompeld door pracht en praal, werden wij hier als oude vrienden ontvangen. In het overvolle kantoor werden de papieren in de hoek gemikt, twee krukjes tevoorschijn getoverd en nog veel belangrijker, er werd meteen een champagneglas in de hand gedrukt. En daar houden wij wel van!

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]