Zoals je in onze krant kan lezen, laten onze wijnboeren jou graag de fijne kneepjes van hun vak zien en heffen ze altijd graag samen met jou het glas op jouw vakantie! Mees Kremer, Local van Grapedistrict, liet zich dat geen tweede keer zeggen en is vorige week als eerste crowdfunder naar de Bergerac gegaan om zelf te zien hoe Gabriels wijn wordt gemaakt. Wij waren natuurlijk razend benieuwd naar zijn verhalen. Daarom spraken we vorige week af op de Parade in Utrecht.

Crowdfunder Mees: “Tijdens al mijn vakanties probeer ik wel bij een wijnboer langs te gaan. Ik informeer vaak bij wijnverkopers in Nederland of zij een huis kunnen aanbevelen. Ik vind het leuk als ik bij een wijnhuis langs kan gaan, waar ik de wijn al van ken. In dit geval was het extra bijzonder om langs te gaan bij Château Grinou, omdat ik geïnvesteerd heb in het crowdfundingsproject. Het voelde een beetje alsof ik ‘mijn eigen’ druiven ging bekijken. Ik had van Grapedistrict het telefoonnummer van Château Grinou gekregen. Een telefoontje en een paar mails later, en mijn bezoek was geregeld.

Het einddoel van de vakantie was noord Spanje. Met een kleine omweg zou ik op de heenweg langs de Bergerac kunnen rijden. Helaas was Gabriel zelf op vakantie maar zijn vader Guy ontving ons enthousiast tijdens de terugreis. Hij heeft ons rondgeleid en van alles verteld over de wijnproductie bij Château Grinou. Guy spreekt beter Frans dan Engels maar gelukkig spreekt mijn moeder een aardig woordje Frans, omdat zij in Parijs heeft gewoond.

Guy is ontzettend aardig en gepassioneerd over het maken van wijn. Hij is de derde generatie van de familie Cuisset, die Château Grinou beheerd. Hij is het wijnhuis geleidelijk aan het overdragen aan de vierde generatie, zijn zoons Gabriel en Julien, waar hij enorm trots op is. Zij zijn veel in het buitenland om te leren over nieuwe technieken om (biologische) wijn te produceren.

Het belang van biologische en biodynamische wijnteelt staat namelijk bij familie Cuisset hoog in het vaandel. Ze gebruiken een deel van hun druiven voor experimenten en nieuwe technieken. Zo hebben ze wijn gemaakt zonder sulfiet en hebben ze een aantal stokken die ze niet snoeien maar tot een struik laten groeien (zogenaamde bushvines). Er is binnen de wijnwereld kritiek op deze experimentele wijze van wijn maken en die experimentele wijn verliest dan ook het predicaat ‘AOP’ en ‘Vin de Bergerac’.

Het draait bij Château Grinou niet alleen om winst maken. Het duurzame bestaan van de wijngaard en het behoud van de natuur en biodiversiteit staan voorop. Door de wijngaard niet te besproeien met pesticiden, groeien er planten onder aan de wijnstokken die door andere wijnboeren als onkruid worden gezien. Deze planten zijn echter essentieel voor het behouden van de vitaliteit van de grond en bieden plaats voor patrijzen om te nestelen. Daarnaast is onbespoten wijn voor de mens gezonder, al is wijn uit zichzelf al een erg gezond product, aldus Guy. De inventiviteit maar ook het lef van Gabriel, zijn broer Julien en vader heeft zeker indruk op ons gemaakt.

De amforawijn heb ik natuurlijk nog niet kunnen proeven omdat Guy en zijn zonen nog veel keuzes moeten maken over hoe de wijn gemaakt wordt. Op het moment dat ik langskwam waren de amfora’s besteld, maar nog niet geleverd. Die heb ik dus net gemist! Wel heb ik veel van hun andere wijn mogen proeven. Stuk voor stuk bijzondere wijnen, die erg in de smaak vielen. Samen met mijn ouders reed ik weer terug naar Nederland met een selectie van de geproefde wijnen! Wij zijn er van overtuigd dat de amforawijn net zo lekker gaat smaken…

Nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Gabriel en Julien van Chateau Grinou?