De 5 lokale tips van Jasper | wijnadviseur Haarlem

Hey! Onze wijnadviseurs weten alles van wijn en de leuke spots in de buurt. Benieuwd? We delen graag onze persoonlijke zomertips voor thuis en onderweg. Ook online zijn wij lokaal, we delen alle tips van onze wijnadviseurs hier voor een complete shop ervaring, maar we pakken jouw bestelling ook zelf voor je in en wil je graag wijnadvies? Stel je vraag via de chat! #shoplocal

1. Horeca tip: Stadstrand ‘de Oerkap’ 

De zomers worden warmer, stranden raken voller en files worden langer. Wil je toch ‘beach-vibes’ te pakken krijgen? Dan hoef je de stad helemaal niet uit! Stadstrand de Oerkap regelt het helemaal voor je. Met je kont in een luie stoel, zant tussen de tenen en een lekker glas gekoelde wijn van ons. Wat wil een mens nog meer. Blijf je wat langer plakken dan gepland? Bestel dan gewoon een van hun zelfgemaakte oer-lekkere pizza’s. En nog een glaasje wijn natuurlijk.. je hoeft (waarschijnlijk) toch niet meer te rijden.

2. Lokale ondernemer: Lilo Keramiek 

Op de Spaarnwouderstraat 68 zit deze kleine keramiek studio, waar Liselore (mijn vroegere buurvrouw) waanzinnig mooi servicegoed maakt. Alles kleinschalig en met de hand gedraaid. De glazuren zijn geinspireerd door de prachtige luchten hier in Haarlem. Hoe leuk is dat! Cheffs van toprestaurants presenteren hun gerechten op haar borden. Wat houd je tegen om thuis je gerechten ook zo mooi te presenteren?

3. Wijntip: Domaine Gaget Beaujolais

Langzaam maar zeker beginnen we in Nederland te wennen aan het idee dat lichtere rode wijn heerlijk is om een tikkie gekoeld te drinken. Een van de lekkerste wijnen daarvoor is gemaakt van de druif Gamay, uit de Beaujolais. Dit gebied behoort officieel tot de prestigieuze Bourgogne, maar is veel minder bekend en krijgt daardoor (onterecht) minder aandacht. Laat dat je niet weerhouden om deze vrolijke, zomerse rode wijn te ontdekken. We hebben twee wijnen van het Domaine Gaget in ons assortiment. Een ‘gewone’ wijn en een natuurwijn, voor wie nog een stapje verder ‘outside-the-box’ wil proeven.

Gamay. Een vrolijke en frisfruitige druif die soms overschaduwd lijkt te worden door verre neef Pinot Noir, maar voor veel wijnfans kan het sap van deze koele rakker niet vaak genoeg in de spotlight staat. Fris en fruitig, licht van kleur en met zomerse smaken en aroma’s van aardbeien, frambozen, kersen en soms zelfs banaan. Gamay is je ideale partner in crime tijdens gezellige picknicks in de zon of bij talloze zomerse gerechten. Een echte ‘cool climate fan’, die vanwege zijn zachte tannine ook nog eens koel gedronken kan worden.

 

shop-deze-wijn

 

De Franse Beaujolais heeft altijd tegen zijn grote broer en buurman – de Bourgogne – op moeten kijken. Eerst besloot Hertog Filips de Stoute geheel onterecht dat de streek niet goed genoeg was om bij de Bourgogne te horen en later besloten veel wijnmakers simpele door-drink-wijnen als Beaujolais Primeur te maken. Gelukkig zet Michael Gaget zijn streek weer volledig op de kaart met deze ongefilterde, geconcentreerde powerwijn – zonder ook maar enige toevoeging van sulfiet. Bourgogne eat your heart out!

 

shop-deze-wijn

4. Wijnspot: Waar niet?

Niks lekkerder om met mooi weer, een picknickmand vol lekkers, goede vrienden en uiteraard (genoeg) wijn op een bootje over het Spaarne te dobberen. Geen eigen boot? Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om er eentje te huren. Wijn op? Ook geen probleem! Gelukkig loopt de Kinderhuissingel-gracht heel dicht langs de winkel op de Zijlweg. Volg in geval van deze nood de volgende procedure:

1 – Leg de boot kort aan de kade

2  – Sprint naar de winkel

3 – Koop een fles GEKOELDE wijn

4 – Snel terug naar de boot (hou rekening met vrienden die grappig zijn en doorvaren)

5 – Ga door met waar je gebleven was. Proost!

5. Staycation tip: Terras

Maak een wijnreis gewoon vanuit je luie stoel! Doe een ‘Tour de France’, drink de route van de ‘Giro’ of fiets een rondje langs de glasbak na je ‘Vuelta’ proeverij. Maak een leuke selectie wijnen uit een bepaald land/streek of een specifieke stijl (daar helpen we je natuurlijk graag bij) en ontdek wat de wijnen je vertellen over plek waar ze vandaan komen. Fijne vakantie!