De magie van wijnboer Magali, meesterblendster uit de Languedoc

Van één ding zijn wij zeker: kleine wijnboeren maken betere wijn! Met liefde gemaakt en met aandacht voor smaak. En dat proef je! Want zeg nou zelf: zo’n zelfgemaakte lasagne van een Italiaanse Mama is natuurlijk veel lekkerder dan een ‘kant-en-klare-fabrieks-maaltijd’. Zo is het met wijn ook. Magali Dardé is zo’n wijnmaakster. Zij is een expert op het gebied van smaak en wordt gezien als de meesterblendster van haar geboortestreek. Dit proces wilden we wel eens van wat dichterbij meemaken. Daarom vroegen wij haar om voor ons een speciale cuvée samen te stellen – de Côte de l’Herault – dé perfecte samenstelling van vermentino en colombard.

Magali maakt wijn op haar familiewijngoed in de Languedoc. Deze Zuid-Franse regio heeft zich ontpopt als één van de meest interessante wijnstreken van Frankrijk. In de vorige eeuw stond deze streek bekend als herkomstgebied van goedkoop geproduceerde bulkwijnen die je nog steeds vaak in de onderste schappen van de supermarkt kan tegenkomen. Magali is één van de aanjagers om deze reputatie 180 graden om te draaien. “Hier in de Languedoc vind je enorm veel verschillende microklimaten en ondergronden, die mij veel potentie bieden om geweldige wijn te maken. Waar veel Franse wijnstreken vast zitten aan strenge regels en traditie, ligt in de Languedoc de wereld aan je voeten. Er is hier enorm veel mogelijk. Ik heb de oneindige vrijheid om te experimenteren met een breed scala aan verschillende druivenrassen, en dat maakt mijn werk geweldig uitdagend. De zoektocht naar de perfecte blend is mijn persoonlijke levensdoel!” Aldus meesterblendster Magali.

Wijn blenden is een kunst. Het geheim zit ‘m in de beste eigenschappen van de druiven naar boven halen.

Het is onze missie om heel wijndrinkend Nederland bekend te maken met de ambachtelijke wijnen van kleinschalige wijnboeren. Daarom vroegen wij Magali om  een perfecte blend samen te stellen. Magali: Wijn blenden is een kunst. Het geheim zit ‘m in de beste eigenschappen van de druiven naar boven halen. Het idee was een multi-inzetbare wijn, die frisheid combineert met verfijnd aromatisch fruit en power. Zowel geschikt voor de uitgebreide borrel, de eerste lente-zonnestralen, als bij uiteenlopende gerechten.”

Hoe smaakt dat dan?

Ze koos er voor om vermentino en colombard te blenden. “De vermentino is een gebalanceerde druif. Hij heeft hele frisse zuren en zorgt voor ontzettend veel subtiel fruit van citroen, limoen en grapefruit. Hij heeft ook iets kruidigs. Wanneer de druiven volledig rijp worden onder de Franse zomerzon ontwikkelt hij aroma’s van kamille en dille. De aromatische colombard is meer uitgesproken. Deze druif houdt van warmte en is een echte laatbloeier. Helemaal aan het einde van het seizoen zijn de druiven pas rijp, maar dan smaken ze al geweldig! Je proeft dan rijp perzik- en nectarinefruit en het sap ruikt dan al naar appel- en perenbloesem.” Wanneer de druiven handmatig geoogst zijn, worden ze geperst en wordt het sap apart van elkaar vergist in RVS-vaten om het pure fruit van de druiven te benadrukken.

“Je proeft steeds een andere samenstelling. Eerst iets meer colombard, en dan wat meer vermentino. Uiteindelijk ben ik tevreden, meer dan tevreden zelfs! Want deze wijn is ‘best of both worlds’. Fris, enorm doordrinkbaar én toch aromatisch en krachtig.” Liet Magali ons trots weten. Proef hem zelf, en haal dan vooral ook een uitgebreide borrelplank in huis, want de Côte de l’Herault kan van alles aan; heftige Franse kazen, pittige kip of een frisse salade tijdens de eerste zonnestralen. Dus: proef zelf waarom wijnen van kleine wijnmakers beter smaken!

Wij delen graag nog meer unieke verhalen van onze kleine wijnboeren. Abonneer je nu op ons Youtubekanaal, volg ons op Instagram en Facebook of bezoek onze website en blijf altijd op de hoogte!