De oogst van 2017: zo doen ze dat in Slovenië

Wine-rebels with a cause. Het verhaal van Verus is een successtory zonder end. Op de glooiende heuvels van Ormoz laten deze drie talentvolle wijnmakers zien (en proeven) dat Slovenië allesbehalve grijs en grauw is. Hun kleurrijke en gelauwerde wijnen genieten internationale status en tijdens de pluk werden we uitgenodigd voor een kijkje in de keuken. Mee bukken en plukken in de wijngaard, lange proefsessies aan tafel en getuige van de kunst en kunde van deze drie wijnboeren in de kelder zorgde voor een onvergetelijke ervaring. Kijk mee en zie hoe ze het doen in Slovenië.

_DSC3437

Danilo, Raijko en Bozidar. Zij zijn Verus. Opgericht in 2007 en een jaar later al volop bejubeld in de pers. De drie vrienden groeiden op rondom het stadje Ormoz waar hun ouders  al wijn maakten in dienst van de staatsgestuurde wijnbedrijven onder het socialistische regime. In de hoofdstad Ljubljana genoten ze hun wijnopleiding, liepen stages bij wijnbedrijven kriskras over de wereld en maakten uiteindelijk pijlsnel carrière bij Jeruzalem waar ze eindverantwoordelijkheid droegen voor alle wijngaarden, het wijn maken en de commercie. Oneens met de conservatieve koers van het bedrijf, besloten de drie dat het tijd was voor verandering en ze begonnen voor zichzelf.

Twee jaar na de opening van de eerste Grapedistrict winkel proefden wij hun allereerste oogst op een kleine, obscure wijnbeurs in de Parijse binnenstad. Onder afkeurende blikken van de aanwezige Franse boeren verlieten we de hoofdstad met de kofferbak volgeladen met goddelijk Sloveens vocht.

_DSC3397

Waar het achter het ijzeren gordijn ging om de kwantiteit, kiezen de Verus mannen voor kwaliteit bij het maken van hun eigen wijn.

_DSC2702

En dat begint allemaal in de wijngaard.

_DSC3380

Met oersterke en gezonde druiven. Bozidar hanteert hiervoor een rigoureuze selectie van de beste wijngaarden en levert monnikenwerk door handmatige oogst van enkel de beste trossen.

_DSC2576

Ervaren plukkers beginnen in alle vroegte met het plukken van de druiven. Vanaf het moment dat de druiven zijn geplukt, zetten de mannen alles, maar dan ook alles in het werk om contact van de waardevolle sappen met zuurstof te voorkomen. Het fruit wordt in kleine bakken geplaatst, die in vliegende vaart naar de winery worden vervoerd, waar ze onder handen worden genomen door Danilo.

_DSC2641

Deze zogenaamde reductieve manier van wijn maken eist snelheid, hygiëne en timing. Niks wordt er aan het toeval overgelaten en alles staat in het teken van absolute Sloveense spitsvondigheid.

_DSC3755

Bij het ontstelen en persen wordt oxidatie voorkomen met behulp van droogijs. Fruitaroma’s worden hierdoor behouden met een schone en expressieve stijl als gevolg. En dat proef je.

Loopt het speeksel je letterlijk in de mond? Proef dan een keer de aromatische Sauvignon Blanc of de frisse Furmint van de drie wijnvrienden!

Proost op nog een goede oogst volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *