Bij het Chileense wijnhuis Alyan staat de familie Pérez aan het roer. Het wijnmakerskoppel Andres en Alicia zijn inmiddels 30 jaar getrouwd en actief in de Chileense wijnbusiness. Hun zoon Andres staat op het punt om het hele bedrijf over te nemen en zijn Chileense wijnen naar een hoger niveau te tillen. Waar is hij het meest trots op? Zijn Carménère natuurlijk! Deze van origine Franse druif is als nationale Chileense trots geadopteerd en kent een wonderlijke geschiedenis. Ook zo benieuwd? Lees dan snel verder of proef zijn Carménère Reserva…

Merlot no? Carménère si!

De Carménère kent een bijzondere geschiedenis. Voordat de allesvernietigende druifluis (Phylloxera) alle Europese wijngaarden deed huiveren in de twintigste eeuw, speelde de druif een belangrijke rol in Bordeaux. Dit edele rode ras was echter zeer gevoelig voor ziektes, schimmels en met name – die verschrikkelijke druifluis. Een eeuw later, toen men dacht dat de druif bijna uitgestorven was, kwamen Chileense onderzoekers er bij toeval achter dat er geen Merlot, maar Carménère in hun wijngaarden stond aangeplant! In eerste instantie hielden de Chilenen dit stil, om gênante schandalen te voorkomen. Gelukkig zagen de Chilenen ook nieuwe mogelijkheden om de ‘op-sterven-na-dood-druif’ weer nieuw leven in te blazen.

Grapedistrict-Alyan
Familie Pérez, Andres, Alicia en Andres

Carménère als nationale trots

Het wijnhuis van de familie Pérez ligt in Central Valley. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt deze wijnstreek in het midden van het langgerekte Chili. Vanwege het voorspelbare klimaat en de afgelegen ligging tussen het Andesgebergte en de oceaan, heeft de Carménère geen last van de alom gevreesde druifluis, ziektes en schimmels. De Carménère geeft donkere wijnen, met rijpe aroma’s van bosbessen, kersen, pruimen en groene pepers. De jonge wijnmaker Andres Pérez laat zijn favoriete Carménèrewijn op vaten van eikenhout rijpen voor extra complexiteit, body en aroma’s van vanille en kokos. Wanneer de oogst klaar is, haat Andres de BBQ van stal en oude jaargangen van zijn favoriete wijn uit de kelder. Dan kan het familiefeest pas écht beginnen!

Al onze wijnen komen van échte wijnboeren en kleinschalige familiebedrijven, die met al hun kennis een aandacht aan een uniek product werken. Ben jij ook zo benieuwd naar hun persoonlijke verhaal en geschiedenis? Lees alles op onze wijnboerenpagina!