Olé! Tijd voor rosé! Dat het populaire drankje voor een ultieme smaakbeleving kan zorgen is algemeen bekend, maar soms blijft de trendy zomerhit gehuld onder een roze nevel van mysterie en mythe. De 5 grootste rosé-mythes worden hier voor je ontrafeld. Zo heb je weer wat gespreksstof tijdens de chillsessies in de zon…

1. Rosé wordt gemaakt door witte en rode wijn te mengen

De waarheid achter rosé

Nee hoor. Rosé is in principe een rode wijn, maar dan gemaakt als een witte. Nadat de blauwe druiven zijn geplukt en gekneusd geven de schillen kleur af aan het sap. Als de wijnmaker tevreden is over de tint dan worden de druiven very gently geperst en worden schillen en sap van elkaar gescheiden. Vervolgens gaat de gisting verder. Binnen de EU is het trouwens per wijnwet verboden om rode wijn en witte te mengen om rosé te krijgen, behalve in de sjieke Champagnestreek. Laat het 007 niet horen…

2. Rosé donkerder dan het lichtroze lingerie setje van je vriendin is per definitie zoet

Nou, niet perse. Hoe langer de schillen in contact zijn met het sap, des te donkerder de rosé wordt. En dus ook krachtiger en fruitiger. Maar niet perse zoet. Het is een andere smaakbeleving aan fruit. In een lichte rosé proef je bijvoorbeeld fris citrusfruit in tegenstelling tot de meer donkere jongens waar vaak rijp fruit (van frambozen of aardbeien) is te ontdekken. De een noemt dit fruitig, de ander zoet. Potato-potato.

3. De lekkerste rosé komt uit de Provence

Smaken verschillen, maar in Nederland zijn we in ieder geval dol op de droge en lichte stijl zoals de jetset het drinkt aan de Zuid-Franse kusten. Rosé Provence style is dé roze klassieker bij uitstek, maar om nou met de oogkleppen op te blijven drinken en niet om te kijken naar andere roségebieden is eeuwig zonde. Want er is genoeg te ontdekken. Nieuwe Wereldlanden produceren echte zomerse fruitbommetjes. Spanje houdt ook van power en Duitsland verrast vriend en vijand met originele en avontuurlijke roséwijnen van koele klimaatdruiven. Ben je fan van bubbels, probeer dan ook eens een bubbel rosé zoals de Italiaanse wolf in schaapskleren van La Jara. De rosékeuze is reuze en de zomer is eigenlijk te kort om ze allemaal te proeven.

4. Voor waanzinnige wijn-spijs combinaties moet je niet bij Mr. Rosé zijn

De waarheid achter rosé

Nope! Wrong again. Rosé is veel meer dan alleen maar hatsikidee-wegtikwijn op een zwoele zonnige zomerse dag. Het drankje is juist goed in te zetten als kick-ass begeleider van talloze gerechten. Dat komt omdat rosé de eigenschappen heeft van zowel rode wijn als witte en daar kan je dus makkelijk mee variëren. Ook de lichte varianten kunnen gerust wel tegen een stootje: in het Franse zuiden (met al haar knoflook en kruiden) zijn ze gek van stevige smaken op het bord. Rosé staat aan tafel heus z’n mannetje: ook al issie roze.

5. Echte mannen drinken geen rosé

Ook Brad Pitt drinkt wel eens rosé

Alhoewel er bij mannen tegenwoordig steeds meer affiniteit is voor het roze drankje dan tientallen jaren geleden, is rosé -lekker clichématig- toch het meest populair bij de ladies. Misschien tijd voor een rosé-revolutie? Want een gegrilde tonijnsteak of een Bourgondisch charcuterieplankje (lekker man) wordt nóg lekkerder met een knisperend glas rosé ernaast. Je testosterongehalte zal zeker niet omlaag schieten. Integendeel. Want zelfs Brad Pitt maakt z’n eigen rosé. Nou, dan weet je het wel.

Zin gekregen om je roze horizon te verbreden? Check deze line-up en begin je ontdekkingstocht vandaag.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]