Dit is waarom kleine wijnboeren betere wijn maken!

Het leven is te kort voor slechte wijn! Daarom werken wij graag samen met kleinschalige wijnboeren, die op hun eigen(wijze) manier waanzinnige wijnen maken. Betere wijn! Daar zijn wij van overtuigd. Geen fabriekswijnen, waar kwantiteit vaak boven kwaliteit gaat. Nee, deze eigenzinnige wijnboeren zetten zich af tegen de grote spelers en kiezen voor hun eigen kracht, kwaliteit, ambacht en duurzaamheid. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom deze kleine wijnboeren betere wijn maken. Aan de hand van zes wijnen leggen we je het graag uit. Lees en proef je mee?

Duurzaam voor de komende generaties – Vader Guy en zonen Gabriel en Julien

De familie Cuisset (vader Guy en zonen Gabriel en Julien) behoort tot een klein aantal pioniers die alles op alles zet om hun familiewijn voor de volgende generaties te waarborgen. Ze werken niet alleen biologisch. Ze volgen ook de filosofie van het biodynamisch wijn maken. Dat houdt in dat ze hun wijngaarden zien als een levend organisme. Alle aspecten van het maken van de wijn en de natuur staan met elkaar in verbinding. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en bevorderen de biodiversiteit van de wijngaarden. Waarbij grote merkwijnen alleen oog hebben voor korte winst, hebben kleine wijnboeren veel meer oog voor de toekomst. Om zo hun wijngaarden generatie op generatie vruchtbaar over te kunnen dragen.. Hoe dat smaakt? Probeer hun blend van Sauvignon Blanc en Semillon eens, dan ervaar je pas echt hoe dé wijn voor de toekomst smaakt! 

Lokaal en uniek – Danilo, Bozidar & Rajko

Kleine wijnmakers kiezen niet voor de makkelijke gebaande paden maar gaan hun eigenwijze eigen weg om zo hun lokale specialiteiten aan de rest van de wereld kenbaar te maken. Wist jij bijvoorbeeld dat er wijn gemaakt wordt in Slovenië? Van inheemse Furmintdruiven welliswaar. Slovenië is voor velen nog een relatief onbekend wijnland, maar het heeft door de gunstige natuurlijke omstandigheden enorm veel potentie. Wijnmakers Danilo, Bozidar en Rajko hebben veel ervaring opgedaan bij één van de grootste wijnproducenten van Slovenië en besloten terug te gaan naar de essentie en helemaal voor zichzelf te beginnen. Wijnhuis Verus Vinogradi werd geboren in 2007 en sindsdien is kleinschaligheid hun toverwoord. Ze zetten graag de lokale druivenrassen in het zonnetje, en wanneer er geoogst moet worden schakelen ze de hulp van de plaatselijke bevolking in waarna een heus oogstfeest losbarst. Deze lokale samenwerking is belangrijk voor de ontwikkeling van zo’n onbekende regio. Zelf eens proberen? Proef dan eens hun Verus Furmint.

Puur natuurlijk lekker – Mikael

Mikael Gaget is een wijnboer die het graag nét even iets anders aanpakt. De klassieke Franse Beaujolaisstreek staat bekend om de hap-slik-weg Beaujolais Primeurs (de eerste Franse rode wijnen die via een versnelde vergisting als eerste op de markt komen) en de duurdere Cru-wijnen uit de bekende dorpen in de Beaujolais. Mikael gaat volledig zijn eigen weg. Hij koos drie jaar geleden voor de biologische aanpak en na drie jaar transitie van conventionele naar biologische wijnbouw, mag hij eindelijk de bio-certificering op zijn wijnen voeren. Terwijl de grote merken overal druiven opkopen om aan de miljoenen liters vraag te kunnen voldoen, verdwijnt er langzaam een ambacht. Want wijn maken met computers, fabrieken en additieven daar is geen kunst aan. Daarom kiest Mikael voor puur natuur en dat proef je!

 

Geen snelle winst, maar investeren in kwaliteit – Elisa

Wijn van kleine wijnboeren wordt gemaakt met zorg en aandacht voor elke druif en elke fles. In tegenstelling tot bulkwijn uit een fabriek waar wijn wordt gemaakt met het oog op kwantiteit. Wijn is een natuurproduct en smaakt elk jaar weer anders, met heel hard werken en de juiste keuzes is het eindresultaat iets om trots op te zijn. Bij fabriekswijnen is er niet een boer die 365 dagen per jaar, met de grond onder zijn nagels, in de wijngaarden en kelder te vinden is. Bij bulkwijnen wordt het gebrek aan deze zorg en aandacht dan ook gecorrigeerd zodat ze elk jaar hetzelfde smaken. Wijnmaakster Elisa is daar het sprekende voorbeeld van. Zij maakt bijzondere wijnen van Barberadruiven in de machtige Barolostreek; Piemonte. Zij is volledig overtuigd van het succes van haar druiven dat ze liever geen te dure wijn van slechte Nebbiolodruiven (Barolo) maakt, maar value-for-money-wijnen van Barberadruiven. Dat zijn de wijnen waar iedereen voor terug komt.  Waarom zou je dan voor de snelle winst gaan?

Aandacht, kennis en passie – Pepe

Catalan Eagle is voortgekomen uit een samenwerking tussen de twee master of wine (beschermde en hoogsthaalbare titel) Ed Adams en Bruce Jack. Samen met wijnmaker Pepe maken zij met met al hun kennis, passie een aandacht geweldige Catalaanse wijnen. Zij kiezen niet, zoals veel grote wijnbedrijven, voor grote volumes. Hun filosofie luidt; de hoogste kwaliteit door middel van lage volumes, lage opbrengsten en het gebruikt van traditionele Spaanse druivenrassen. Ze hebben zelf geen kennis van marketing of sales. Nee, hun wijnen hebben die aandacht niet nodig en moeten zichzelf verkopen. Alle inkomsten gaan niet op aan promotie van hun wijnen. Die gaat direct terug in de wijn. Proef zelf eens hun biologische Catalan Eagle Tinto en ontdek zelf hoe de investering van liefde en passie smaakt! 

Wijnen met een verhaal – Stefania

Als je een wijn in één van onze winkels koopt, dan krijg je niet alleen een wijn. Je ontvangt ook een verhaal. Achter elke wijn zit namelijk een wijnfamilie met een eigen verhaal. Veel van onze wijnboeren zijn traditioneel niet heel goed in het vertellen van hun bijzondere verhaal. Zij zijn al druk genoeg met wijn maken. Daarom vragen wij onze wijnboeren om hun verhaal te vertellen. Zo krijg jij nóg meer gevoel bij het drinken van hun wijnen. Haal je de Verdicchio van wijnmaakster Stefania in huis, scan dan de QR-code op de fles. Dan waan je jezelf op de hoogste wijngaarden van Matelica, waar Stefania een enorm frisse stijl Verdicchio maakt die uit z’n voegen barst van de mineraliteit en enorm veel lengte.

 

Haal één van deze wijnen in huis en ervaar zelf waarom kleine wijnboeren betere wijn maken. Of ga zelfs voor de proefdoos, dan heb je ze gelijk alle zes in huis. Op elke fles zit een QR-code, die je kan scannen om het verhaal achter de wijn te ontdekken. Ga bewust betere wijn, niet die van grote wijnfabrieken maar van kleine wijnbedrijven. Proost!