Lekker proeven bij de boer! C’est chouette! Ook al ben je een echte Franse-wijnproef-newbie, met deze do’s and don’ts hou je jezelf staande tijdens elke gezellige proeverij bij de wijnboer à France…Allez-Hop!

Ga beslagen ten ijs

Ga nooit proeven op een lege maag. Bedenkers van de haute cuisine of niet: tijdens een Franse wijnproeverij passeren vaak alleen maar stukjes stokbrood de revue. En daar ga je het echt niet mee redden na slokje vijf, zes of zeven.

Parlez-vous Anglais?

saywhat

De Fransen zijn maar wat trots op hun moerstaal en niet elke wijnboer spreekt Engels. Daarom is het handig om thuis te zijn in een paar veelvoorkomende Franse wijntermen. Mocht de wijnboer tijdens de proefsessie onnavolgbaar losbarsten in enkel Frans, dan is niet alles l’abracadabra.

Mime

Snap je er nog steeds geen flûte van, dan gebruik zoveel mogelijk handgebaren om aan te geven wat je bedoelt. Samen komen jullie er dan vast wel uit. En een gebaar als ‘doe nog maar zo’n lekker slokje’ is gelukkig universeel.

To spit or not to spit?

Moet je nou wel of niet alles uitspugen tijdens een proeverij? Bij professionele proefsessies in de ochtend is dit zeker aan te raden, maar tijdens een gezellige vriendenproeverij mogen al die lekkere slokjes gerust doorgeslikt worden. Pas de problème. Drinking and driving echter, is ook in Frankrijk een no go.

Who let le chien out?

Bijna elke Franse wijngaard heeft wel een hond: deze is niet altijd even aai-proof.

Verrückter Hund

Terroir ben ik?

De Fransen hebben de term ‘terroir’ zowat uitgevonden. Door te weten wat dit inhoudt (en wat het effect hiervan is op de wijn die je drinkt), wordt het proeven alleen maar leuker.

Handjeklap

Iets lekkers geproefd en meteen kopen bij de boer? Zeker doen! Maar het is niet heel erg accepté om als een keiharde salestijger te gaan afdingen.

Stay cool

Bewaar je net aangeschafte flessen niet in de kofferbak van je te warme auto:

Hitte is wijnvijand nummer 1.

PKW mit verrosteter Stossstange

Levenselixer

En dan dit nog: veel Franse wijnboeren willen ook nog wel eens wat sterker spul stoken van de overgebleven most. Deze ‘Eau de Vie’ is vaak gratis te proeven, maar it will cost you your life

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]