Door alle regelgeving, ontwikkelingen, nieuwe filosofieën, keurmerken en slogans op flessen zien wij de biobomen door het bos niet meer. Wij doken weer even de boeken in en zochten haarfijn voor je uit hoe groen het vocht in jouw wijnglas eigenlijk is…

Duurzaam

Deze stroming, die sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel eens ‘La lutte raisonée’ genoemd (uit het Frans: ‘het gemotiveerde gevecht’). De spelregels zijn hetzelfde als in de conventionele wijnbouw. De wijnboer mag preventieve middelen gebruiken om zijn druiven te beschermen. De filosofie is echter wel iets anders. De natuur mag in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan en de wijnboer kiest voor bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard. Ook zo benieuwd hoe zo’n gemotiveerd gevecht smaakt? Probeer dan onze frisse Pecorino of zachte Montepulciano van het Italiaanse wijnhuis Cantina Frentana, of onze donkere en zwoele vriend uit Alentejo, Portugal.

Biologisch

In de biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Wijnboeren die drie jaren lang voor hun biologische keurmerk hebben gestreden gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. Bio-boeren werken reactief in plaats van preventief. Zo gebruiken ze alleen middelen om hun precaire druifjes te beschermen als het écht nodig is. Voorkomen beter dan genezen? Nee hoor, zo werkt het bij de bio-boeren niet! De beginnende bio-boer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om een certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer, daarom hulde aan deze dappere strijders voor de goede zaak! Onze ijzersterke bubbelende Prosecco’s in alle soorten en maten van La Jara zijn allemaal biologisch de fles in gegaan! Zo ook de Catalaanse Grenache Blanc/Viognier en haar rode broertje van Grenache, Syrah en Carignan. Maar klik gerust ook verder om tussen alle biologische wijnen te scrollen…

Biodynamisch

Biodynamische wijnboeren gaan nog een stapje verder. Zij zijn van mening dat alles wat je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan (antroposofie). Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. En ja, ook de stand van het sterrenstelsel kan van invloed zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren ze deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze. Het Italiaanse wijnkoppel Daniele en Nadia oogsten altijd hun Sangiovesedruiven met deze kalender in het achterhoofd, voor hun geweldige wijn bomvol rode kersen, pruimen en tabak. Ook familie Cuisset van Château Grinou doen alles biodynamisch. Lees hier hun verhaal…

Natuurwijn

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen en laten de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je een puurder dan puurdere wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon. Een totaal andere wijnbeleving die je hier kunt vinden!

Ben jij net zo enthousiast over wijnen met minder impact op de natuur? Bekijk hier al onze ‘natuurlijk lekker’ aanbiedingen en misschien vind jij je nieuwe, verantwoorde huiswijn!