Mira rosé & ratatouille van de familie Pinot

Leven als een god in Frankrijk. Wijnmaker Michel Pinot is hier het levende voorbeeld van. Hij maakt namelijk rosé op één van de meest begeerde plekken op de wereld: de Provence. Zijn wijngaarden liggen aan de voet van de Sainte Victoire tussen de paarse lavendelvelden. Het is overigens niet alleen de typisch Provençaalse lavendelaroma’s die je ruikt bij het passeren van Château Ferry Lacombe. Eens per week staat er een pan ratatouille te pruttelen op het fornuis van huize Pinot! Wat drink je bij dit familierecept van de familie Pinot? Hun bloedeigen rosé natuurlijk! Fris en licht voor het contrast, maar ook licht rijp en fruitig om de kruidige ratatouille op te vangen. Dus hup! Die keuken in en waan je zelf als een god in Frankrijk met kruidige groentenstoof en een bijzondere rosé.

Ingrediënten

1 witte ui
1 aubergine
2 courgettes
1 groene paprika
2 tenen knoflook
3 tomaten
1 flinke scheut olijfolie (familie Pinot maakt hun eigen)
Gedroogde Provençaalse kruiden

Peper en zout naar smaak
1 fles Ferry Lacombe Mira Rosé

 

Instructies

  1. Snipper de ui fijn en bak ze in een laagje olijfolie tot ze glazig zijn geworden. Snij ondertussen de aubergine, de courgettes, de groene paprika, de tomaten en de knoflook in de gewenste grootte.
  2. De gesneden groene paprika kan als eerste in de pan om even te sudderen, om vervolgens eerst de courgette en vervolgens de aubergine mee te laten garen.
  3. Wanneer de groenten gaar zijn kan de knoflook volgen, samen met de Provençaalse kruiden en vervolgens de fijngehakte tomaten. Laat de tomaten zo lang garen tot ze beginnen op te lossen tot een saus.
  4. Staat er al een fles Ferry Lacombe Mira Rosé in de koelkast? Zo ja, kan je aan dit gezonde Provençaalse maal beginnen!

ferry-lacombe-mira-rose8/10 punten – Harold Hamersma
“Rosé die vernoemd is naar de vrij recent ontdekte ster Mira. Want? Geen idee. Komt op de lijst ‘een wijn moet toch een naam hebben’. En die is eindeloos. Mira. Was ook een film uit 1971 van Fons Rademakers, naar een scenario van Hugo Claus met de toen nog onbekende Belgische acteur Jan Decleir en onze eigen Willeke van Ammelrooy. Was net zo mal geweest om de rosé daarnaar te vernoemen. Ofschoon Jan Decleir erom bekendstond dat-ie wel een glaasje lustte. Enfin. Een rosé is het. En voor het grote publiek. Niet voor een sterrenkundige die eenzaam door zijn Hubble-telescoop zit te koekeloeren. Voor je het weet, gaat ie dubbelzien en hebben we er nog een ster bij. Lekker snoeperig, fruitdrupsachtig met kassaknallers framboos, aardbei en kers en een open doekje vanuit de citrushoek. Prima en verzorgd.”

shop-deze-wijn


Michel Pinot

Château Ferry Lacombe ligt aan de voet van de berg Mount Sainte Victoire midden in de Provence. Wijnmaker Michel Pinot (goede naam voor een wijnboer) heeft zich als doel gesteld om uitzonderlijke wijnen te maken van een opmerkelijke terroir. In het noordelijke gedeelte worden druiven voor aromatische rosé en witte wijnen verbouwd en het zuidelijke stukje land levert een ideale situatie voor rode wijnen. De Zuid-Franse gastvrijheid die toeristen al heel lang naar de Provence doet trekken staat bij het chateau nog hoog in het vaandel. Het hele jaar door zijn wijnliefhebbers welkom om deel te nemen aan rondleidingen en proeverijen.