Silvaner & Asperges van Julia 

Julia & Gunther Geiger zijn met de familie eigenaar van het oudste wijnbedrijf in Thüngersheim am Main: Weingut Geiger & Sohne. Het familiebedrijf is misschien wel ouder dan de vraag welke wijn het beste bij asperges past. Daar zijn de meningen namelijk altijd over verdeeld. Toen wij Gunter vroegen naar zijn familierecept met Spargels (asperges op zijn Duits), had hij gelijk een eenduidig antwoord op het oeroude aspergedilemma: Silvaner! Natuurlijk niet elke Silvaner, maar die hij samen met zijn familie maakt in hun eigen wijnkelder – de Silvaner Mundart – met zachte fruitaroma’s die geweldig matchen bij de asperges, en zachte citruszuren die door de vette boter snijden. Een eitje er bij en een snee stevig zuurdesem om je restjes van je bord mee te vegen en je bent klaar! Staat die Silvaner al koud?

Ingrediënten voor 4 personen:

1,5 kilo witte asperges
500 gram groene asperges
500 gram roomboter
300 gram broodkruim
6 grote eieren
500 gram cherrytomaatjes
Bieslook, zout en peper
Stevig zuurdesembrood
1 fles Geiger & Sohne Silvaner Mundart

Instructies

  1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voet de broodkruim toe en blijf goed roeren. Schil de asperges en kook ze tot ze zacht zijn (prik er in met een vork om de gaarheid te testen).
  2. Kook de eieren hard (10 minuten), pel de eieren en hak ze in kleine stukjes.
  3. Voeg de grofgehakte ei bij het botermengsel en breng op smaak met zout, peper en de helft van de fijngehakte bieslook. Pak een groot bord of schaal en leg de gare asperges er op.
  4. Giet het botermengsel over de asperges en garneer het bord met gehalveerde cherrytomaatjes en bieslook.
  5. Snij grote plakken van het zuurdesembrood om het bord mee schoon te vegen.
  6. Haal een koude fles Silvaner uit de koelkast en eet- en drinksmakelijk!

grd-geiger_so_hne_mundart_silvanerDe Duitse Franken is hét gebied voor de Silvanerdruif. Als hij tijdens de strenge Duitse winters weet te overleven en ‘s zomers vol van de zon kan genieten, ontpopt hij zich door zijn zachte zuren en milde karakter tot een ideale begeleider van verschillende gerechten. Hij wordt dan ook vaak in één zin genoemd met Japanse Sushi of andere Aziatische rijstgerechten. Maar wanneer je een bosje witte asperges op de kop weet te tikken, dan heb je met deze Silvaner een echte match made in heaven… 

shop-deze-wijn


Geiger & Söhne

Weingut Geiger und Söhne is opgericht in 1850 en daarmee het oudste wijnbedrijf van Thüngersheim am Main. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door oenoloog Gunter Geiger en zijn familie. Dankzij de jarenlange ervaring en kennisoverdracht blijft het bedrijf zich continu ontwikkelen. Natuurlijk blijven de klassieke druivenrassen uit de streek, zoals Riesling, Rivaner en Silvaner, een prominente plaats in het assortiment innemen.