Ju de Vie Rouge & Lamsschouder

Toen wij wijnmaker Julien Mus van Domaine de la Graveirette naar zijn familierecept vroegen, dook hij gelijk de keuken in voor zijn favoriete vleesgerecht. Want wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien, kan je de klok er op gelijk zetten dat elke slager weer piekfijn lamsvlees in de etalage heeft liggen en dat Julien zijn hele dinertafel naar buiten verplaatst. Bovendien maakt Julien een superrijpe blend van Grenache, Marselan, Mourvedre en Merlot: de Ju de Vie (het sap des levens). Zijn wijn viel al in de smaak bij Nederlands Master of Wine Cees van Casteren (8,5 van de 10 punten) maar wanneer je er een stevige en gekruide lamsschouder bij maakt, smaakt hij al helemaal bijzonder goed!

Ingrediënten

1 kilo Lamsschouder
5 eetlepels mosterd
5 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 takje tijm
zout & peper
1 kilo nieuwe aardappelen
2 eetlepels olijfolie
1 takje tijm
zout & peper
1 fles Domaine de la Graveirette Ju de Vie

Instructies

  1. Hak of pureer de tenen knoflook fijn, voeg de mosterd, olijfolie, tijm zout en peper toe en verdeel de rub over het lamsvlees met een kwast. Laat de rub gedurende 1 uur intrekken.
  2. Verwarm ondertussen je oven voor op 220 graden en leg het vlees in een braadslede. Laat het vlees 15 minuten garen op 220 graden, en draai na 15 minuten de temperatuur naar 180 graden om het vlees 30 tot 35 minuten door te laten garen.
  3. Snij de aardappels in partjes en kook ze in 10 minuten gaar in kokend water. Laat ze even uitwasemen en bak ze in een laagje olijfolie in een hete pan tot ze kleur beginnen te krijgen. Garneer de aardappelen met een takje tijm.
  4. Schenk ondertussen mijn rode Ju de Vie in en geniet er van!

Grapedistrict-wijnspijs-familierecept-ju-de-vie-lamsschouder

 

domaine_de_la_graveirette_ju_de_vie8,5/10 punten – Cees van Casteren (Master of Wine) – De Wijngids 2019
“Het ‘Ju de vie’, oftewel levenssap, is een onorthodoxe Chateauneuf-blend met merlot van 20 jaar oude stokken die in de smaak vooral lijkt op Crozes-Hermitage. Attractief parfum van zwarte thee, zoethout en blauwe bes, gevolgd door een genereus mondvullende smaak met pruim, bes en drop, peperige kruidigheid en stevige tannine.”

shop-deze-wijn

Domaine de la Graveirette

Julien begon direct als wijnmaker na zijn studie oenologie bij een grote coöperatie in het zuiden van Frankrijk. Hij deed hier veel ervaring op maar besloot na enige tijd dat het tijd werd voor zijn eigen kleinschalige avontuur. In 2012 begon hij zijn eigen kleine wijnhuis in de zuidelijke Rhônestreek. Hij stak het niet onder stoelen of banken: zijn wijnen moesten zo verantwoord mogelijk de fles in. Daarom is inmiddels het biologische keurmerk in the pocket en werkt hij ook volledig biodynamisch ten behoeve van de biodiversiteit in de wijngaarden en het voortbestaan van zijn wijnen.