Terra Sasso & Pugliaanse mosselschotel van Valentina

Elke keer als wijnmaakster Valentina over haar wijngaarden kijkt wordt ze weer verliefd. Haar wijnranken liggen onder aan de voet van het majestueuze Garganogebergte in het noorden van Puglia (in de spreekwoordelijke achillespees van de Italiaanse laars). Net zo verliefd is ze op Puglia. Ze hoefde dus ook niet lang na te denken wat haar favoriete familierecept is. Ze heeft kookboeken vol streekgerechten in haar boekenkast staan. Het liefst maakt ze een stevige ovenschotel met mosselen en drinkt ze haar donkere natuurblend van Primitivo en Negroamaro bij. Deze natuurwijn komt van een steenrijke en rotsige ondergrond (Terra Sasso). 180 meter boven zeeniveau, waar haar druiven veel mineralen uit de grond halen en je naast donkerfruit ook frisse elementen kan ontdekken!

Grapedistrict-familierecept-valentina-passalacqua

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte mosselen
500 gram verse tomaten
4 tenen knoflook
4 grote rode uien, gesneden
5 eetlepel goede olijfolie
500 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
300 gram risottorijst
200 gram geraspte pecorino
Peper en zout
1 fles Valentina Passalacqua Terra Sasso

Valentina-SassoInstructies

  1. Open alle mosselen en verwijder één deel van de schelp, vang het mosselvocht op in een grote schaal. Voeg 5 eetlepels goede olijfolie toe en laat de mosselen samen met de fijngehakte knoflook, peper, zout en tomaat in plakjes een tijdje marineren
  2. Pak een grote ovenschaal en leg de fijngesneden ui, samen met de gemarineerde tomaten onder op. Leg vervolgens een laag aardappelschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een laag mosselen met de schelp naar beneden en het mosselvlees naar boven. Top af met een dunne laag witte rijst.
  3. Bouw je gerecht op met nog een laag ui, aardappelschijfjes, mosselen en rijst en vervolgens top je het af met de overgebleven aardappelen, uien en tomaten en marinade.
  4. Voeg kokend water toe tot alle ingrediënten onder water staan en rasp er flink wat pecorino overheen.
  5. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en verwarm je oven voor op 180 graden.
  6. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het gerecht er 50 minuten garen.
  7. Haal het folie er af en zet de oven nog even 10 minuten minuten op de grillstand.
  8.  Schenk een vol glas Terra Sasso in en laat je onderdompelen in la bella vita!

8+/10 punten – Harold Hamersma 
“Valentina Passalacqua gaat haar eigen gang. Ze laat haar wijnen spontaan vergisten en lekker lang op hun lies liggen, en gebruikt nauwelijks sulfiet. Dat pakt de ene keer beter uit dan de andere keer. Ja, dat is de natuur. Voor consumenten soms lastig, omdat je pas weet hoe het zit als je de wijn goed en wel in het glas hebt. Voor producenten echter nog veel risicovoller – het kan zomaar gebeuren dat je een hele batch door het putje kunt gooien. Importeurs kiezen vaak het zekere voor het onzekere. Dat Grapedistrict het aandurft met Valentina, wil zeggen dat ze er vertrouwen in hebben dat het in de basis goed zit met haar wijnen. Toch noemen ze deze blend van negroamaro en primitivo ‘avontuurlijk’ en sluiten ze af met: ‘Laat zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!’ Ik zal u even helpen: atypisch licht rood van kleur, maar keurig gemanierd zwart fruit met wat anijs en laurier en met voldoende zuren. Durft u het aan?”

shop-deze-wijn

Valentina Passalacqua

Wijnmaakster Valentina heeft namelijk een totaal andere aanpak dan haar collegae in de hak van de Italiaanse laars. Ze laat haar wijn met inheemse gisten spontaan vergisten, rijpt de wijn lang op haar eigen gistcellen voor extra complexiteit en gebruikt zo min mogelijk sulfiet. Met deze avontuurlijke blend van Negroamaro en Primitivo, vol van donkere aroma’s en bitters, laat ze zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!