Toen wij wijnmakers Tania en Jesus Mari naar hun familierecept bij hun witte Rioja Tempranillo Blanco vroegen, riepen ze gelijk in koor “octopus met gegrilde groente”. Dat moesten wij natuurlijk ook ervaren! We gingen naar de visboer voor 4 octopus-tentakels en kwamen erachter dat als je de tentakels op de juiste manier stooft ze niet taai, maar boterzacht worden. Natuurlijk ging de wijn er geweldig bij, maar dat moet je zelf ervaren! 

Ingrediënten voor 2 personen:

4 octopus tentakels
1 fles oude, witte wijn (of goedkope van de supermarkt)
4 laurierblaadjes
10 peperkorrels
2 venkelknollen
1 grote bos peterselie
3 tenen knoflook
1 potje kappertjes
1 flinke lepel Griekse yoghurt
Olijfolie
1 stokbrood
2 citroenen
1 fles HPM Tempranillo Rioja

Instructies:

Was de octopus eerst goed schoon. Zet een grote pan water op met 250 ml water en giet de hele fles oude wijn in de pan. Kneus de peperkorrels en voeg ze samen met de laurierblaadjes toe aan het kokende water. Zet het vuur iets zachter, wacht tot het water net niet meer kookt en dompel de tentakels langzaam heen en weer in het water (zodat ze minder ‘schrikken’). Herhaal dit een paar keer en leg dan de octopus er helemaal in. Kook de octopus 45 minuten met het deksel op de pan. Draai het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de tentakels zo’n 20 minuten in het water doorstoven.

Zet een grillpan op en laat hem met een scheut olijfolie heet worden. Snij de venkel in gelijke delen en grill ze totdat ze gaar zijn. Maak tegelijkertijd een andere pan (grill- of koekenpan) met een scheut olijfolie heet en bak of grill de drooggedepte tentakels mooi bruin. 

Hak de peterselie en de knoflook fijn en stop het met flink wat olijfolie, het sap van 1 citroen, een grote lepel yoghurt en de kappertjes in de blender tot je een gladde dressing hebt.

Serveer alles op een groot bord met als garnering wat brood en citroen. Schenk vervolgens de glazen vol met witte Rioja uit de koelkast en eet- en drinksmakelijk!