“Zwembroek? Check! Picknickmand? Aanwezig! Rode wijn? Wat rode wijn? Drinken we geen wit of rosé met deze temperaturen?” Kies niet voor de gebaande paden en neem jouw favoriete flesje rood gewoon mee! Zorg wel voor voldoende ijs of zo’n burgerlijke-camping-coolbox. Want er zijn genoeg redenen om dat rode flesje een paar minuten ‘elf-steden-tocht-1963-koud’ te laten ondergaan. Lichte rode wijn die je de hele zomer gekoeld kan drinken!

“Je likt toch ook niet de hele zomer aan een bolletje citroenijs?”

Rode wijn in de zomer wordt een trend, geloof het op onze blauwe ogen! Het rode vocht gaat het winterimago helemaal van zich af schudden en zal verschijnen waar de zon ook maar mag schijnen. “Waarom? Gewoon omdat het kan?” Nee hoor, gewoon omdat je de rode diepgang en kracht gewoonweg niet in witte wijn vindt. Vergelijk het met een ijssorbet. Je gaat toch ook niet de hele zomer aan een bolletje citroen likken? Soms is gewoon frambozen en aardbeien ook heel verfrissend. Verandering van spijs doet eten. Wel met mate natuurlijk…

Niet alle rode wijnen zijn geschikt…

Heb jij nog een volle, houtgerijpte knaller van een Ribera del Duero in je wijnrek liggen? Bewaar ‘m nog maar het kerstdiner, hij gaat er na een half uurtje koelkast écht niet soepeler van worden. Kies juist voor wat lichtere druiven als een jonge Pinot Noir, Grenache, Zweigelt of Gamay. Deze rode vrienden worden soepeler, frisser, dorstlessend en tongstrelend. Dus leg hem even een kwartier tot een half uur in de koelkast, of tien minuten in een bak met ijs. Proost!!

“Kamertemperatuur? We leven niet meer in de middeleeuwen!”

“Rode wijn drink je op kamertemperatuur!” Jazeker, 100% helemaal waar! Maar het is nooit precies 18 graden in jouw woonkamer, we leven niet meer in de middeleeuwen! Is het tijdens de zomermaanden in het park of op jouw balkon 18 graden? Dacht het niet! En er is niets zo deprimerend om een rode wijn te warm op 26 graden te drinken. Wijn moet verfrissend zijn. En niet log, zwaar en alcoholisch. Wees daarom niet bang om jouw zomerrood ten alle tijden even in de koelkast te zetten. Het geduld wordt dubbel en dwars beloond!

IJsblokje er in? Een échte no-go

Krijg jij al zin in die koude fles rood deze zomer? Dan als laatste een absoluut verbod op een ijsblokje in je wijnglas. Nee, het is geen cola! Mocht je nu écht met je handen in het haar zitten, stop dan zo’n verboden ijsblokje in je wijn en laat ‘m even goed walsen om vervolgens hem er gelijk weer uit te laten. Wij doen namelijk nooit water bij de wijn….

Bekijk al onze licht rode wijnen die jij deze zomer gekoeld kan drinken!