“Zwembroek? Check! Picknickmand? Aanwezig! Rode wijn? Wat rode wijn? Drinken we geen wit of rosé met deze temperaturen?” Als jij zin hebt in rode wijn, neem jouw favoriete flesje dan rood gewoon mee! Niemand zal je gek aankijken deze zomer. Zorg wel voor voldoende ijs of een koelbox. Want er zijn genoeg redenen om dat jouw favoriete rode een half uur in een koud bad te laten onderdompelen. Dit zijn bijvoorbeeld rode wijn die je de hele zomer gekoeld kan drinken!

 

“Rode wijn in de zomer wordt een hit”

Geloof het op onze blauwe ogen! Het rode vocht gaat het winterimago helemaal van zich af schudden en zal verschijnen waar de zon ook maar mag schijnen. “Waarom? Gewoon omdat het kan?” Nee hoor, gewoon omdat je de rode diepgang en kracht gewoonweg niet in witte wijn vindt. Vergelijk het met een verfrissend ijsje. Je gaat toch ook niet de hele zomer aan een bolletje citroen likken? Soms is gewoon frambozen en aardbeien ook heel verfrissend. Verandering van spijs doet eten. Wel met mate natuurlijk…

“Rode wijn drink je op kamertemperatuur?”

Jazeker, 100% helemaal waar! Maar het is nooit precies 18 graden in jouw woonkamer. Is het tijdens de zomermaanden in het park of op jouw balkon 18 graden? Dacht het niet! En er is niets zo deprimerend om een rode wijn te warm op 26 graden te drinken. Wijn moet verfrissend zijn en niet log, zwaar en alcoholisch. Wees daarom niet bang om jouw zomerrood ten alle tijden even in de koelkast te zetten. Het geduld wordt dubbel en dwars beloond!

 

Niet alle rode wijnen zijn geschikt…

Heb jij nog een volle, houtgerijpte knaller uit Rioja in je wijnrek liggen? Bewaar ‘m nog maar het kerstdiner. Deze wijn gaat er na een half uurtje koelkast écht niet soepeler van worden. Kies juist voor wat lichtere druiven als een jonge Pinot Noir, Grenache, Zweigelt of Gamay. Deze rode vrienden worden soepeler, frisser, dorstlessend en tongstrelend. Dus leg hem even een kwartier tot een half uur in de koelkast, of tien minuten in een bak met ijs.

 

 

Tips om het verboden ijsblokje te vermijden

Krijg jij al zin in die koude fles rood deze zomer? Dan bij deze een absoluut verbod op een ijsblokje in je wijnglas. Mocht je nu écht met je handen in het haar zitten, stop dan zo’n verboden ijsblokje in je wijn en laat ‘m even goed walsen om vervolgens hem er gelijk weer uit te laten. Of nog beter: bewaar een paar druiven in je vriezer, daar wordt je wijn niet waterig van!