Wij hebben een spik-splinter-nieuwe wijn in ons assortiment! En niet zo maar één… Vader Charbel is monnik en wijnmaker in één in Libanon. Ook zo benieuwd hoe het is om toegewijde monnik te zijn en wijn te maken in het alcoholvijandige Libanon? Lees dan snel hieronder het interview!

Vader Charbel Hajjar studeerde theologie en oenologie in Parijs. Bij zijn terugkeer op zijn geboortegrond werd hij monnik én wijnmaker bij Sendiäna in de meest gespannen wijnregio ter wereld, de Bekkaavallei in Libanon. Deze vallei was het middelpunt van de burgeroorlog tussen Christenen en Soennieten (1975-1990). Vandaag de dag, als het heel stil is in de wijngaard en de wind uit het oosten komt, kan je de bommen horen vallen in buurland Syrië. Het is dat ook lastig voor Vader Charbel om zijn wijnen in de fles te krijgen in het alcoholvijandige Libanon. Hoe doet hij dat allemaal? Wij kregen een klein inkijkje in zijn leven…

Waarom kwam u terug naar Libanon na je studie in Parijs?

Mijn doel in Frankrijk was duidelijk; mijn studie theologie halen en professor aan de universiteit worden. Frankrijk is natuurlijk de zevende hemel wat wijn betreft. Ik raakte helemaal in de ban van het Franse vocht en besloot ook vakken oenologie te volgen op de universiteit. Ik wist natuurlijk dat er in het klooster waar ik opgroeide sinds 1696 wijn werd gemaakt. Mijn roeping was dan ook duidelijk; ik moest terug om mijn vaderlandse wijnen in het klooster naar een hoger niveau te tillen!

Wat maakt Libanon zo’n geschikt wijnland?

Libanon heeft alles in zich om geweldige wijnen te maken. In Libanon heerst een Mediterraan klimaat met zeven maanden zon, zonder ook maar een druppel regen. Dit zijn de ideale omstandigheden om ziektes en schimmels uit de wijngaarden te weren. De wijngaarden van Sendiäna op grote hoogte, met bloedhete dagen en koelere avonden, waardoor kunnen de druiven perfect rijpen.

Hoe is het om een toegewijde monnik én wijnmaker te zijn?
Ik behoor tot de Basilische Orde en volg de regels van Sint Basilius, de beschermheilige van de koptische-orthodoxe kerk. De twee pijlers van zijn leer zijn het gebed én hard werken voor gemeenschap. Deze twee heilige opdrachten gaan dan ook hand in hand. Ik bid dagelijks in het klooster en werk hard op de wijngaard om het goddelijke vocht in zijn fles te krijgen.

Hoe is het om zo dicht bij de oorlog in Syrië te werken?
Elke oorlog is een tragedie en de oorlog in Syrië is één van de treurigste. Syrië is ook een klein wijn producerend land, dat ondanks de oorlog nog steeds wijnen maakt. Hetzelfde maakten wij mee in Libanon. In de burgeroorlog was het tijdens de beschietingen en het uitvallen van de stroom een uitdaging om in de wijngaarden te werken. Maar juist deze moed én de opvatting dat het leven sterker is dan de dood, hield ons op de been. Het leven moet in het teken staan van vreugde. En wijn is het grootse symbool van vreugde…

Zijn er nog steeds spanningen tussen Islamitische en Christelijk groepen in Libanon?
Vandaag de dag leven de verschillende religieuze groepen gelukkig in vrede. De culturele, economische en sociale uitwisselingen tussen de groepen verrijkt het hele land en bevordert de veiligheid en het behoud van vrede. Wij doen er alles aan om spanningen te voorkomen en de oh, zo belangrijke vrede te behouden.

Hoe ziet kerst er uit in Libanon en wat serveer jij bij jouw wijnen?
Kerst is de belangrijkste Christelijke feestdag voor families en de gemeenschap in Libanon. Net als overal ter wereld, komen wij samen voor eten, drinken en geschenken. Kerstlichtjes versieren het hele land, zowel in Christelijke als Islamitische steden. Onze Sendiäna Grand Vins zijn geschikt voor elk bijzonder diner, met name tijdens ons Kerstdiner in het klooster. Wij zijn gezegend dat wij elk jaar ons Kerstdiner van de gemeenschap krijgen. De mezzes (kleine gerechtjes uit de Mediterrane keuken) en gegrilde kalkoen die wij krijgen gaan perfect bij onze sappige en complexe Grand Vin van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Franc.

Denkt u dat er wijn is in de hemel?
Ik weet het bijna zeker!