Op onze kleurrijke schappen pronkt al geruime tijd het feloranje label van de innovatieve wijnmaker Max Pfannebecker. Afgelopen week bracht hij een bezoek aan onze winkels in Heemstede en Rotterdam en vertelde daar over het reilen en zeilen van zijn wijnbedrijf. Grapedistrict Locals die regelmatig met een Pfannebeckertje onder de arm de winkel uit lopen werden uitgenodigd om nog meer van zijn wunderschöne weinen te proeven.

Eins, zwei, drei

pfannebeckers

In Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland, in het glooiende achterland van de Rijn ligt het dorpje Pfeddersheim. Hometown van de familie Pfannebecker. Wolfgang Pfannebecker begon de wijnboerderij in de jaren zestig, vader Holker nam het eind jaren zeventig over en sinds 2006 zwaait kleinzoon Max (31) met de scepter. En met succes. Sinds zijn aanstellen weten de Pfannebecker-wijnen regelmatig in de prijzen te vallen vanwege hun unieke stijl.

pfannebecker_kirchblick

Message in a bottle

Die stijl moet bij het wijndrinkend publiek ook gaan zorgen voor een change of mind met betrekking tot het imago van Rheinhessen. Onder andere Liebfraumilch uit Worms komt hier vandaan en dat type wijn is op z’n zachtst gezegd niet heel spannend te noemen. Om dit imago flink op te poetsen besloten 28 jonge wijnmakers uit de regio (waaronder Max) zich te verenigen in het wijncollectief ‘Message in a Bottle’. Hun doel: in het leven maximaal genieten met een constante goede kwaliteit in het glas.

foto 2

Maximale smaken

En daar is geen woord over gelogen. Nein! Want er kwamen genoeg mooie dingen voorbij. En allemaal volledig biologisch geproduceerd. Alle druiven worden met de hand geplukt (kost wat, maar dan heb je ook wat) en ook in de kelder komen er geen chemische bestrijdingsmiddelen of andere ongezonde toevoegingen aan te pas. De stijl van wijnen die de revue passeerden is dan ook zuiver en sappig te noemen. En er kwam een hoop langs.

De bekende jongens zoals de Pfannebecker Cuvée Rosé en Weissburgunder, maar ook talloze nieuwe wijnen werden open getrokken. Een stuivende sauvignon blanc, twee verschillende rieslings (waarvan eentje met een vleugje Duitse benzine in de geur) en drie bijzondere spätburgunders. Spätburgunder is Duits voor pinot noir en de historische wijngaard Sankt Georgenberg staat er vol mee.

Van deze luxe heuvel proefden we twee verschillende jaargangen (2012 en 2009) en met name de laatste bleek favoriet. Doordat de wijn een paar jaar heeft gerijpt krijg je een stijl die niet één-twee-drie doet denken aan spätburgunder(door de houtrijping was de kleur namelijk vrij donker), maar de smaak was onmiskenbaar pinot noir: elegant, aards met het fruit van zoete kersen.

Een ware afsluiting van een zeer geslaagde proefavond.
Iedereen bedankt en op naar de volgende!

Cheers!