Thuis je favoriete fles wijn open trekken is hartstikke lekker, maar het wordt nog een stuk lekkerder als je precies weet hoeveel moeite er is gedaan om al dat heerlijke druivensap in de fles te krijgen. Daarom nodigen we op regelmatige basis enthousiaste wijnproducenten uit van over de hele wereld, die maar al te graag hun passie komen overbrengen op de fanbase hier, op Nederlandse bodem. Interessant? Dat ook! Maar nog belangrijker: er wordt lekker veel geproefd.

ZorzalPapi
Meet the Birdman

Is it a bird?

Voor deze Meet the Winemaker was het de beurt aan Xabi van Viña Zorzal uit het Spaanse Navarra. Samen met zijn twee broers nam hij het stokje over van vader Antonio en in de bodega worden spannende biologische wijnen van autochtone druiven met een verfrissende look gemaakt.

De ‘zorzal’ (kramsvogel) prijkt op elk etiket, telkens in een opvallend ander dessin.

Zorzal1

Maar het is uiteraard de inhoud die telt en via de enige allochtoon in het gezelschap (een subtiele romige chardonnay) en een snoepje van een rosado komen we terecht bij de rode jongens.

Louter bio

Eerst legt Xabi uit dat er louter biologisch wordt gewerkt in de wijngaard. Zo worden er bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar insecten met ‘goede bedoelingen’, die de schadelijke insecten opeten. De druivenstokken zijn allemaal redelijk op leeftijd (plusminus dertig jaar en ouder) en om een perfecte rijpheid te garanderen worden alle druiven ook nog eens met de hand geplukt.

De eerste twee rode wijnen van lokale helden garnacha en tempranillo zijn un-oaked. Atypisch Spaans, dat wel, maar hier is bewust voor gekozen om zo het karakter van de druivenrassen goed naar voren te laten komen. Beide wijnen blijken desondanks meer dan genoeg power te bevatten en veel  zacht rood fruit . Next in line is de 100% Graciano. Een zeldzaam en uniek druivenras, met de reputatie als structuur- en aromabooster in het nabij gelegen Rioja. De Zorzal Graciano is krachtig en soepel tegelijk, met het fruit van bramen, kersen en een hint van chocola.

Succesvol single

Zorzal 4

Xabi sluit af met twee hele bijzondere single vineyard wijnen.

[tagline]Bij deze wijnen ligt de nadruk niet zozeer op de expressie van de druiven, maar meer op het terroir.[/tagline]

De bodemgesteldheid, de waterhuishouding in de wijngaard, het uitzonderlijk goede microklimaat en alle andere verdere omgevingsfactoren die een grote rol spelen, worden door Xabi kort omschreven. En het resultaat mag er zijn. De zijdezachte Malayeto 2013 (gemaakt van oude garnacha druiven) en de Señora de las Alturas 2010. Een diepe druivenmix van garnacha, graciano en tempranillo, die 15 maanden mochten uitrusten in eikenhouten vaten. Een absolute eindbaas en een ware afsluiter van een vrolijke avond met veel lekkere Spaanse slokjes.

Op naar de volgende!

Ook een Meet the Winemaker meemaken? Check het hier!

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]