Medewerkers van Grapedistrict zijn altijd bezig met het scoren van een lekker slokje wijn. Vakantiebestemmingen worden zelfs uitgezocht aan de hand van het ‘lekkere-wijn-gehalte’ in het desbetreffende land. In ‘Grapedistrict op Reis’ houden we je op de hoogte van alle bezoekjes die onze mensen brengen aan wijngaarden en producenten over de hele wereld. Zo bracht Aran (Grapedistrict de Pijp) een bezoekje aan onze wijnproducent Gulfi op Sicilië. Deze familie van wijnmakers is verantwoordelijk voor de baas van alle bazen van ons Smooth-schap. Lees hier over wat hij daar allemaal aan lekkers tegenkwam. Aran Gulfi

Lekker weer in Sicilië

Het mooie van in Nederland wonen is dat je voor mooie wijnstreken (en daarbij nog een beetje lekker weer) niet enorm ver de deur uit hoeft. Sicilië hadden mijn vriendin en ik nog nooit gezien, wijn maken kunnen ze en het is er in het najaar ook nog eens lekker weer. En wat een mooi eiland! We begonnen onze ´roundtrip´ in Catania, de op één na grootste stad van Sicilië gelegen aan de Oostkust. Vanuit daar reden we richting naar Chiaramonte di Gulfi, een dorpje met een kleine 8000 inwoners en hometown van wijnbedrijf Gulfi. Gelegen in een glooiend en pittoresk heuvelachtig gebied waar we steeds meer tussen de wijnranken doorreden. Je snapt: het water liep ons al in de mond.

Locanda Gulfi
de wijngaarden van Gulfi

Proeven, proeven en nog eens proeven

Aangekomen bij Gulfi werden wij hartelijk ontvangen door Davide (de zoon van de eigenaar) en kregen een rondleiding door het bedrijf. Langs wijngaarden en kelders, met een duidelijke uitleg over hoe de familie van Davide hier al jaren wijn maakt. Dorstig werden we ervan. Daarna werden we uitgenodigd voor de lunch. Een waanzinnig zes gangenmenu met daarbij heerlijke bijpassende wijnen. Tutto bene! [tagline]Een van de leuke dingen van Italië als wijnland, is dat je er zoveel verschillende onbekende druivenrassen tegenkomt. En al helemaal op Sicilië.  nero d’ avola, cataratto, nerello mascalese, inzolia, grillo en ga zo maar door.[/tagline] Genoeg te ontdekken dus. En al helemaal in combinatie met al het lekkers uit de Siciliaanse keuken. Om het gehele menu op te noemen is misschien iets te veel van het goede, maar prachtige lokale producten (van vers geplukte porcini’s van de Etna tot een heerlijke malse karbonade) werden afgewisseld met dito wijnen waarvan we de naam soms niet zonder stotteren konden uitspreken (en al helemaal niet bij glas vijf). Gulfi Karbonade

Capo di tutti capi

De Valcanzjria (een blend van chardonnay, caricanti en albanello) was heerlijk vol met lichte houttonen. Daarna de Carjcanti (weer een mix van de  twee eerdergenoemde onbekende druiven), deze was iets voller en romiger met een lichte nootachtige smaak. De Cerasuolo di Vittoria, een typische Siciliaanse fruitige rode wijn gemaakt van de bekende Nero d’Avola druif werd ons ingeschonken als goede derde. Deze wijn is vrij typisch voor het zuiden van Sicilië en is de eerste (en tot nu toe de enige) wijn met de hoogste kwaliteitsnorm (DOCG). Bij het hoofdgerecht werd de Neroibleo geschonken, voor ons een bekende want deze capo di tutti capi staat bij ons op het schap.  Gemaakt van honderd procent Nero d’Avola, misschien wel de meest bekende druif van het eiland.

Vaak zijn wijnen van deze variant vrij heftig en krachtig, maar bij Gulfi weten ze net iets meer elegantie in de wijn te stoppen. Dit komt onder andere door de vulkanische ondergrond ten gevolge van de Etna, welke zorgt voor meer frisheid en mineralen in een wijn.

De wijn krijgt wat houtrijping mee (niet te veel) en daardoor wordt ie lekker zacht. Erg leuk om deze bekende wijn op zijn eigen geboortegrond te proeven.

Toen we als dessert nog een cannoli gevuld met ricotta en pistache kregen, gevolgd door een citroensorbet klapten we bijna uit onze broek. Het was een fantastische ervaring en mocht je zelf een keer in de buurt zijn dan zou ik zeker een bezoekje brengen aan deze toegewijde wijnmakers.

Salute!

Aran.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]